Societatea Agroindustriala Bacau a finalizat proiectul „Supraetajarea si modernizarea Hotelului Dumbrava”, finantat prin Programul Operational Regional. Obiectivul proiectului a fost modernizarea si extinderea infrastructurii de cazare si a utilitatilor conexe ale hotelului, iar valoarea proiectului de investitii a ajuns la sase milioane de lei (1,5 milioane de euro), 60% fiind bani europeni. Prin acest proiect, Bacaul are, acum, noi spatii de cazare de patru stele, Complexul Dumbrava fiind unul dintre cele mai cautate pentru turismul de business, dar si pentru loisir.
Fara lifturi, fara locuri special amenajate pentru persoane cu handicap, dar si fara generator de energie electrica pentru cazurile in care reteaua cade, pentru a nu mai vorbi de conditiile de cazare si de alte servicii pe care turistii si clientii hotelurilor le cauta tot mai mult, Hotelul Dumbrava nu putea urca, pina acum, in clasificarea obligatorie din domeniu la mai mult de trei stele. Pozitionat chiar in centrul municipiului, intr-o oaza de verdeata si de liniste, hotelul merita mai mult. Proiectul de investitii aplicat i-a adus un etaj (din patru) clasificat la patru stele, dar si doua sali de conferinte, un centru de fitnes, sauna, lifturi ultramoderne si toate celelalte conditii cerute de regulile de clasificare a unitatilor de primire a turistilor. Hotelul a fost construit in 1962, iar proprietara sa, Agroindustriala, activeaza din 1983 in domeniul serviciilor de turism si agricultura. Acum, standardul complexului Dumbrava este altul.
Noua fata a complexului a fost prezentata, la finalizarea proiectului de investitii, de Florin Balan, directorul general al societatii Agroindustriala si manager de proiect, si de Felicia Brejan, directorul Hotelului Dumbrava. „Am incheiat un proiect inceput cu doi ani in urma – a spus Florin Balan -, prin care am mai construit un etaj vechii cladiri, cu 23 de camere si o sala de conferinte, am modernizat restaurantul complexului, prin introducerea sistemului de climatizare, dar si prin alte imbunatatiri, am amenajat sala de fitness, am realizat gospodaria de apa ceruta de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, am montat doua lifturi noi si am modernizat si spatiile pentru alimentatia publica. Iar acum sintem bucurosi ca am incasat si toti banii din fondul european”.
Proiectul pentru Hotelul Dumbrava a fost intocmit pe baza unui studiu prealabil, din care administratorii au inteles ca este mai multa nevoie pentru spastii de organizare de conferinte si evenimente. „Noi am observat ca turismul de business a luat amploare in Bacau – a precizat Felicia Brejan. Avem clienti care stau la noi chiar si o luna sau doua, iar ei au nevoie de servicii pentru a scapa de monotonia unei perioade atit de lungi. Sala de fitness, cu dorsey bar si doua echipamente de inalta performanta, sauna, dotarile camerelor cred ca rezolva, acum, aceste nevoi. Astfel de facilitati chiar sint cerute de clienti.”
Lucrarile de modernizare au fost facute in timp ce restul hotelului era functional, dar beneficiarul proiectului sustine ca organizarea santierului nu a alungat clientii. Ceea ce a rezultat se ridica la standardele cerute de clasificarea de patru stele: camere mari, cu dotarea la acest standard. In ultimii cinci ani am vazut citeva sute de hoteluri din toata lumea si pot aprecia ca la Dumbrava standardul este real. De asemenea, hotelul are si un sistem informatic performant, care permite inregistrarea clientilor, monitorizarea frecventei acestora, controlul rezervarilor etc. Felicia Brejan a opinat ca piata turistica a municipiului este caracterizata de turismul de afaceri: turismul general de afaceri, turismul de reuniuni, de tirguri si expozitii, de calatoriile stimulent pentru angajati”.
Practic, acum hotelul Dumbrava are 96 de camere, o parte duble si matrimoniale, etajele 1 – 3 fiind clasificate la trei stele. Noile conditii – au apreciat administratorii lui – vor permite dezvoltarea afacerii cu circa 25%, fata de 2010, pe un trend pozitiv in ultimii doi ani.
lupu a zis
Ca sa ai stele nu ai nevoie si de parcare ?