Deși Legea 176/2010 impune tuturor angajaților de la stat să își publice averile pe site-urile instituțiilor la care lucrează, la Inspectoratul de Poliție al Județului Bacău situația stă altfel.
La o simplă căutare, de exemplu, a declarației de avere a șefului IPJ Bacău, chestorul de poliție Vasile Oprișan, suma pe care o câștigă anual din salariu este acoperită. Nu și a soției, care a declarat un venit de 40.000 de lei pe anul trecut. Același lucru se întâmplă și în cazul adjunctului său, comisarul șef Felician Vasilescu. De altfel, nici un salariu al vreunui angajat al instituției nu este public. Culmea ironiei, ale partenerilor lor de viață, da, sunt la vedere, la fel și terenurile sau casele pe care le dețin sau împrumuturile făcute în bancă.
Contactat telefonic, chestorul Vasile Oprișan susține că deși a scris personal declarația, nu el a și acoperit-o. „Poate s-a primit vreun ordin de la structura noastră. Eu am scris-o, dar nu am acoperit suma. Dar nu este nici un secret, e ca și în anii din urmă”, a declarat șeful IPJ Bacău, care ne-a sugerat să luăm legătura și cu purtătorul de cuvânt.
La alte inspectorate din țară, situația nu este similară. Averea șefului IPJ Neamț, de exemplu, comisarul șef Costel Tablan, este la vedere, acesta încasând anul trecut 98.947 de lei doar din salariu. Iar exemplele pot continua și la alte inspectorate din țară.
Contactată telefonic, prefectul Maricica Coșa a declarat că nu cunoaște situația dar se va interesa. Chiar și așa, „relația noastră cu Inspectoratul de Poliție este de colaborare, nu de subordonare”, a precizat domnia sa.
De câțiva ani încoace, căutarea unei declarații de avere a unui angajat al poliției a devenit mai dificilă, acum trebuind acecesată o bază de date națională, în care trebuie menționat numele și prenumele polițistului pe care îl cauți. Anterior, exista o listă a angajaților, acum știm doar numele șefilor de servicii.
Așa a cerut ANI
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, Cătălin Crețu, a precizat că „salariile au fost blurate întrucât Agenția Națională de Integritate a cerut, în conformitate cu dispozițiile art.86, alin. 4 din Legea nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, ca salariile lunare ale polițiștilor să fie păstrate confidențiale, drept urmare, instituția noastră a luat măsuri pentru asigurarea confidențialității”. Situația este ciudată, având în vedere că doar în cazul Poliției Bacău ANI se pare că a făcut această solicitare, altfel nu se poate explica de ce în restul țării salariile polițiștilor sunt publice.
Tudorel a zis
De fapt, relația nu e nici de subordonare și nici de colaborare, e de cumetrie.
POLITIST a zis
Un ofițer de poliție are salariul jumătate sau chiar mai puțin decât un procuror sau judecător,cu aceleași studii dar muncă triplă!
Procurorii si judecătorii o bat în cap,iau pensii speciale pe cand politistii de serviciu!
Speranta de viață la polițiști este de 60 ani pe cand speranta de spritz la procurori este de 75 ani!
O să mă întrebați retoric de ce nu m-am făcut procuror?!
Pt că am vrut să muncesc și să ajut oameni nu să stau că un trântor pe banii publici!
Solicitați si declaratiile de averi ale magistraților si comparați-le d-lor ziariști!
Mergeți sâmbătă,duminică,noaptea,de Paști,de Revelion pe la Poliție și Procuratură și vedeți unde e deschis!?
Ionel a zis
Ce treaba are sula cu prefectura? Problema e ca le tin ascunse. Vrei sa plang acum pe umerii saracilor politisti? Vrei sa imi explici cum niste amarati de politisti de la rutiera au vile si afaceri de milioane? Ca vorba aia, saracii castiga niste salarii de rahat, nu?
Fifi a zis
Dar de pensionarii de la politie si sri angajati ajutoarele primarului, care cumuleaza pensia cu inca 7000 lei de la primarie, de ce nu spuneti nimic.
Gogu a zis
Când te-ai gândit sa dai la școala de politie sau academie nu știai salariul? Ba da. Și atunci? Nu va mai plângeți atata. Oricum ieșiți la pensie înaintea multora, plus beneficii…
Vasile Artenie a zis
Misto articol, felicitari!
Geo a zis
De obicei cand tii secret ceva e cand vrei sa ascunzi acel lucru, de exemplu ca nu isi pot justifica averile din salariile de politisti? Intreb si eu. Si cand ma gandesc la averile politistilor, nu ma gandesc neaparat la agenti sau cei care fac munca de teren, care de obicei e cea mai periculoasa, ci la cei de pe esaloanele 2 sau trei care nu sunt prea vizibili dar foarte instariti si la care ajung de obicei smecheriile, la cei care deschid dosare, aduna probe, inchid ochii la ilegalitati. Iar in politie a fost liniste mereu, nu prea a avut DNA de lucru sau nu a vrut. Oare cum justifica unii politisti ca au bani de construit tot felul de case si achizitia de masini scumpe dintr-un salariu de pana in 10.000 lei lunar? Dar firmele politistilor de ce beneficiaza de protectia ANAF?