La Sala Ateneu a Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, evenimentul „Valori culturale interetnice”, organizat de Uniunea Armenilor din România – Filiala Bacău, în parteneriat cu Instituția Prefectului – Județul Bacău, Consiliul Județean, Primăria Bacău, Asociația Maghiarilor Ceangăi din Moldova și Partida Romilor Pro Europa Bacău.
Într-o Europă a diversității, a comunicării și a deschiderii între oameni, evenimentul a adus împreună, într-un cadru multicultural, tehnologia de vârf, „vârful de lance” al cercetării stiințifice aplicate și crâmpeie de cultură și tradiții armenești, ceangăiești, rome și românești.
Evenimentul a fost deschis de conferința de tehnologie susținută de Varujan Pambuccian, „Puzzle – Direcțile tehnologice majore din lumea de astăzi”, cu o prezentare multimedia a principalelor direcții, tendințe, descoperiri și inovații tehnologice, unele deja prezente în viața noastră de zi cu zi. Conferința a evidențiat, în egală măsură, nu doar beneficiile și implicațiile directe a implementării la nivel de masă a acestor tehnologii, ci și responsabilitatea omenirii de a le utiliza într-un mod creativ, nepoluant și pașnic.
„Trecutul și prezentul”, armonizate în culoare, sunet și ritm, au fost aduse pe scenă de Ansamblul de dansuri tradiționale armenești Vartavar, format din elevi ai Școlii Armenești din București, Grupul folcloric din Buda – cu dansuri și obiceiuri aparținând patrimoniului ceangăilor, Ansamblul Baxtali – cu dansuri specifice comunității rome și Ansamblurile Ciucurelul și Ciobănașul – cu dans și melos autentic românesc.
„Evenimentul circumscrie eforturile depuse constant de organizatori de a reîmprospăta spiritul celor trei comunități în memoria și sufletul băcăuanilor – a declarat Carmen Cioltan, purtător de cuvânt la Instituția Prefectului – promovând prin intermediul artei și a tradițiilor populare unitatea, comuniunea, respectul și buna înțelegere, chezășie a existenței într-o Europă a punților între suflete”. Ștefan POPA
Lasă un răspuns