Dacă aveți cumpătare și înțelepciune, veți reuși, fără privațiuni și eforturi prea mari, să plecați de la masa de Revelion cu tot atîția centimetri în talie cu cîți ați venit
Dacă sînteți musafiri
• Nu are nici un sens să le stricați plăcerea gazdelor, susținînd, sus și tare, că țineți regim. Gîndiți-vă, mai degrabă, cum să „limitați
pagubele”
• Nu plecați de acasă cu stomacul gol. În felul acesta, foamea
este suportabilă și imboldul de a ceda, mai puțin puternic. Mîncați,
acasă, ceva ușor: o porție de brînză de vaci, o banană, etc.
• Ca aperitiv, alegeți șampania. Are de trei ori mai puține calorii decît vinul sau alcoolul tare. Evitați cartofii prăjiți, alunele sau foietajele care reprezintă cele mai mari pericole pentru siluetă și gustați, fără remușcări, cîteva sandviciuri cu brînză sau cu icre.
• La masă, optați pentru porțiile mici, fără să vă serviți a doua
oară și făceți-vă că nu vedeți pîinea. Dacă nu puteți rezista fără
ea, alegeți bagheta. Are miez mai puțin și nu conține zahăr și
grăsimi disimulate.
• Evitați să amestecați băuturile și lăsați permanent paharul pe
jumătate plin. Atenție la apa minerală gazoasă: facilitează digestia, dar accelerează pătrunderea alcoolului în sînge.
• O banană și o mandarină înainte de masă sînt o garanție a
cumpătării, pentru că diminuează secreția de sucuri gastrice și
înlătură senzatia de foame. De regulă, fructele mai dulci, cum ar fi
bananele, mandarinele, perele dulci au proprietatea
miraculoasa de a potoli foamea, pe moment.
• Garniturile – încercați să renunțați la clasicii cartofi prăjiți, aducători de tone de calorii, în favoarea garniturilor de orez, care nu
îngrașă deloc, sau, și mai exotic și mai original, de fructe: portocale
sau gutui, combinate cu morcovi, țelină sau lăptuci, în salate.
Dacă sînteți gazde
• Fiți atenți la calitatea bucatelor, și nu la cantitate. Veți fi
cîștigători atît în ceea ce privește silueta, cît și în ceea ce
privește portofelul!
• Preferați salatele fastuoase de crudități în locul clasicei salate de de boef sau a ouălor umplute. Au infinit mai puține calorii.
• Optați pentru pui sau curcan. Sînt mult mai slabe decît
carnea de porc.
• Subțiați sosurile cu iaurt și maionezele cu muștar.
• Săriți peste bere, în favoarea unui vin sec.
• Serviți mîncărurile în farfurii. În felul acesta, puteți să mîncați mai puțin, fără ca cineva să observe.
• O porție bună de chiftele, ori un șnițel suculent este echivalentul a
trei-patru sandvișuri obișnuite. Este bine să le evitați, mai ales că de
sărbători consumul de alimente grase poate deveni o obișnuință
de care o să vă fie greu să scăpați.
• Sarmalele – suculentele preparate împrumutate acum un veac și
ceva de la turci și devenite între timp, ca și mititeii, preparate
tradiționale românești, sînt destul de grele pentru digestie. Cîteva
porții zdravene de sarmale, mai ales cele făcute din carne de porc,
se transformă în cel putin 1-2 kilograme la cîntar după sărbători. În
plus, nutriționiștii ne avertizează că datorită unei preparări
îndelungate la foc, sînt greu de digerat, creînd mai multe dezordini
digestive decît orice alt aliment tradițional.
• Creșterea în greutate este un inconvenient minor în raport cu
problemele vasculare și riscul cancerigen pe care ele îl prezintă
consumul prepatatelor din carne afumată. Așa că afumăturile sînt primul lucru pe care ar trebui să îl evitați să îl oferiți oaspeților dumneavoastră.
• Un strat de cremă pus peste un blat de tort este, din punct de
vedere caloric, echivalent cu 10 porții de salată de fructe. Dulciurile
grele sînt o combinație „perfidă” pentru cei cu probleme de
greutate, din două motive: au multe calorii și se depun mai ușor
decît orice alt aliment. În plus, mai generează un fenomen, pe care
marii amatori de dulciuri îl cunosc foarte bine: o prăjitură suculentă
mai cere întotdeauna încă una. Produsele cu nucă, arahide sau
alune sînt de departe mai sănătoase decît dulciurile preparate cu
margarină. Bucurați-vă de ele, dar fără exces!
• Dacă la ceva timp după o masă copioasă vă dregeți cu o cafea,
puteți avea surpriză să vi se facă din nou foame pentru că digestia este puternic stimulată de principiile active ale cafelei. O metodă infailibilă de îngrașare: o ceașcă cu cafea și un platou cu „dulciuri ușoare” – veți fi uimiți ce repede se vor termina amîndouă.
Ce se poate face în caz de „eșec”
• A doua zi după Revelion
După excesele din seara de Revelion, evitați să comiteți două greșeli: să nu mîncați nimic toată ziua sau să terminați resturile! Reveniți, chiar de-a doua zi, la o alimentație lejeră și digestă, respectînd cele trei mese principale.
• La micul dejun
Zeama unei lămîi cu apă, un bol cu cereale fără zahăr, un bol de lapte semidegresat. În cursul dimineții: un suc de roșii sau de alte legume. Marea lor calitate este aceea că taie pofta de mîncare.
• La prînz
Pește fiert în aburi; un bol mare cu legume crude făcute salată .
• La cină
Două ouă moi și un iaurt.
• În zilele următoare
În perioada Sărbătorilor, mîncărurile sînt, în general, grase, astfel că ajungem ușor la cel puțin 3.000 de calorii pe zi. Asta înseamnă un plus de cel puțin două trei kilograme adăugate după îmbăleșugatele mese de Sărbători. Disperarea și abordarea unui regim de înfometare nu au nici un rost, pentru că organismul „se răzbună”, stocînd mai multe calorii, de îndată ce treceți la alimentația normală.
Puteți evita acest efect încercînd să scăpați ușor de aceste kilograme. Timp de o săptămînă, treceți la un regim alimentar rezonabil, cu trei zile de dezintoxicare. În program: micul dejun – neschimbat; prînzul – cu proteine: carne sau pește, salată și un iaurt, iar la cină – legume fierte în aburi sau piure cu o linguriță de ulei, un compot de fructe fără zahăr sau un fruct proaspat. Și, mai ales, nu uitați plimbările zilnice, în aer curat. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns