Dacă te simți epuizat la finalul zilei sau te trezești deja obosit dimineața, poate că ar fi bine să dezvolți o rutină care să îți îmbunătățească starea de spirit și tonusul fizic. Când ai energie, ești mai încrezător și ai mai mult succes în tot ce faci. Fiecare persoană are nevoie de o rutină, astfel încât corpul să își regleze ceasul biologic.
Această rutină poate cuprinde orice, câtă vreme păstrezi un echilibru. Te poți distra câteva minute și la păcănele online, însă nu e ok să te joci toată noaptea, mai ales dacă în ziua următoare ai treburi de făcut.
Cheia dezvoltării unei rutine bune este să îți faci câteva obiceiuri noi pe care să le respecți. În general, se spune că este nevoie cam de 30 de zile pentru ca o activitate zilnică să devină obișnuință. Iată ce ar trebui să faci pentru a începe fiecare dimineață gata „să muți munții din loc”:
Nu bea cofeină și nu mânca mese grele înainte de culcare
Cofeina, alcoolul, ciocolata sau mesele grele cu puține ore înainte de culcare pot afecta calitatea somnului. Încearcă să iei cina mai devreme. Dacă totuși îți este foame înainte să te bagi în pat, ia doar o gustare ușoară, cum ar fi pâine prăjită cu unt sau o banană.
Ia-ți o oră pentru a te relaxa
Fă o baie, citește sau ascultă muzică o oră înainte de a merge la culcare. Este important să eviți orice activitate solicitantă. Nu este momentul potrivit să răspunzi la e-mailurile de la serviciu sau să te uiți la ecrane.
Bea niște ceai de mușețel
Ceaiul de mușețel conține o antioxidant și apigenină, care activează receptorii din creier ce scad anxietatea și instalează o stare de somnolență.
Scrie într-un jurnal
Deoarece stresul și anxietatea te pot ține treaz, notează orice te deranjează înainte de culcare. Astfel, îți vei lua problema respectivă de pe cap. Dacă te lupți cu gândurile chiar atunci când încerci să dormi, ține câteva post-it-uri și un stilou lângă pat, pentru a le nota rapid.
Nu dormi cu telefonul alături
Telefonul îți poate distrage atenția, unii fiind tentați să verifice mesajele primite chiar și noaptea târziu. Ar fi mai bine să îți cumperi un ceas cu alarmă și să lași mobilul în afara camerei atunci când dormi.
Fă mișcarea de dimineață
Câteva exerciții simple de stretching făcute imediat după ce te dai jos din pat pot îmbunătăți fluxul de sânge către mușchi și creier, alungând total starea de somnolență. Salută soarele sau norii, după caz, și vei începe ziua cu piciorul drept.
Asigură-te că ai camera potrivită pentru somn
Camera ta ar trebui să fie răcoroasă, dar nu rece. S-a demonstrat că și culorile mai calme de pe pereții dormitorului, cum ar fi albastrul și albul, îmbunătățesc calitatea somnului.
Lasă ceasul cu alarmă mai departe de pat
De câte ori nu ai pus alarma pe „snooze” dimineața, pentru zece minute de somn în plus. O asemenea practică îți poate da tot programul peste cap. Ca să nu mai ai posibilitatea să amâni momentul trezirii, lasă dispozitivul cu alarmă cât mai departe de pat, chiar în partea cealaltă a camerei. Dacă te ridici pentru a ajunge la el, o să plece somnul.
Respiră aer proaspăt de îndată ce te trezești
Deschide fereastra larg sau ieși afară în grădina imediat ce te trezești. Lumina și aerul proaspăt va regla ritmul circadian. Acest obicei duce la o calitate mai bună a somnului în noaptea următoare.
Stropește-te cu apă rece pe față
Dacă te speli cu apă rece din belșug pe față sau faci un duș rece, sângele se pune în mișcare și ai un început de zi revigorant.
Notează-ți obiectivele zilei
Alocarea câtorva minute dimineața pentru a reflecta la ceea ce dorești să realizezi în ziua respectivă te poate ajuta să vizualizezi și să implementezi ceea ce trebuie să faci în continuare. De asemenea, poate fi foarte util să reflectezi seara la ceea ce ai realizat pe parcursul zilei.
Lasă un răspuns