Colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile trebuie privită ca o datorie pe care orice cetățean o are, în primul rând, față de propria persoană și apoi față de natură. Plasticul este cel mai folosit în industria alimentară și în construcții (ca să dăm doar două exemple), iar deșeurile din plastic sunt cele mai numeroase. Din nefericire, deși oferă anumite avantaje cu privire, de exemplu, la conservarea produselor, acesta nu este biodegradabil, fiind unul dintre cele mai mari amenințări în ceea ce privește poluarea mediului înconjurător.
Colectarea și reciclarea plasticului sunt deosebit de importante. Anual, milioane de tone de plastic ajung să polueze apele din jurul nostru. Plasticul nu este biodegradabil. Acesta se dezintegrează în microparticule care ajung să fie înghițite de pești (o parte dintre aceștia sunt consumați, la rândul lor, de oameni și prin urmare, microparticulele ajung și în organismul nostru) sau care se dispersează în aer atunci când apa se evaporă.
Poluarea cu plastic este o adevărată amenințare pentru planetă și colectarea, respectiv reciclarea plasticului, trebuie luate în serios. Cu fiecare produs din plastic reciclat, diminuăm poluarea și ajutăm la conservarea energiei și a mediului.
Ce tipuri de plastic se reciclează?
Cele mai întâlnite tipuri de plastic, menționate pe ambalaje, sunt:
- PET – polietilenă tereftalată
- HDPE – polietilenă de înaltă densitate
- PVC – clorură de polivinil
- LDPE – polietilenă de joasă densitate
- PP – polipropilenă
- PS – polistiren
Nu toate tipurile de plastic se reciclează. Cele care se reciclează sunt PET-urile (adică tot ce înseamnă recipiente de apă, sucuri, ulei etc.), sacii de gunoi, cutii de unt/margarină, recipientele pentru șampoane, geluri de duș, detergent; caserole transparente, pungi alimentare, folia de plastic de la diverse baxuri de apă sau sucuri.
Pentru a realiza reciclarea corectă a acestor ambalaje din plastic, ele trebuie spălate / clătite cu apă înaintea depunerii lor în pubela de culoare galbenă. Pentru a ocupa cât mai puțin spațiu, ambalajele vor fi presate. Dacă nu se respectă acest pas important – clătirea recipientelor – se poate contamina întreaga masă de ambalaje din plastic care a fost colectată, nemaiputând fi trimisă spre reciclare.
Atenție! Ambalajele din plastic care nu se pot curăța de produsele pe care le-au conținut, se colectează în pubela neagră destinată colectării deșeurilor reziduale. Nu lăsați niciodată mai mult de o linguriță de lichid să rămână într-un recipient reciclabil.
Reguli pentru colectarea celorlalte tipuri de deșeuri reciclabile
În afară de plastic, mai există o serie de deșeuri din materiale valoroase (aluminiu, sticlă, hârtie) care pot fi colectate și reciclate cu succes și transformate în noi obiecte.
Exemple de deșeuri din hârtie și carton care pot fi colectate: reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, etc. (curate și uscate).
NU se depun în pubela galbenă următoarele deșeuri: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.
Hârtia şi cartonul se vor împături sau vor fi rupte în bucăţi, pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu. Atenție! Ambalajele din hârtie şi carton care sunt murdare/umede din cauza produselor pe care le-au conținut se colectează în pubela neagră destinată colectării deșeurilor reziduale. Odată ce cartonul și hârtia intră în contact cu alimente sau lichide, nu mai pot fi reciclate.
Exemple de deșeuri din sticlă care pot fi colectate: ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc. NU se depun în recipientul de tip igloo de culoare verde următoarele deșeuri: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.
Cum se colectează deșeurile reziduale?
Exemple de deșeuri reziduale care pot fi colectate : resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a.
NU se depun în pubela neagră următoarele deșeuri: deșeuri textile, încălțăminte, pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele, etc.).
Cum deosebiți tipurile de deșeuri?
Sunt considerate deșeuri periculoase toate elementele care pot provoca poluare gravă sau reprezintă risc pentru oameni și animale. Exemple de deșeuri periculoase: medicamentele, pesticidele și insecticidele, lacurile și vopselurile etc.
Deșeurile biodegradabile sunt frunzele, iarbă tăiată etc. Cei care locuiesc în zona de case și produc astfel de deșeuri sunt încurajați să le transforme în compost pentru propriile grădini/curți, astfel încât vor face un bine și pentru ei, și pentru natură, reciclând într-un mod sustenabil, fără a polua.
Mobila, covoarele, jucăriile mari și alte obiecte de dimensiuni mari și foarte mari intră în categoria deșeuri voluminoase.
Tot ce înseamnă beton, cărămizi, moloz și alte asemenea sunt considerate deșeuri de construcții.
Pentru toate aceste deșeuri se aplică reguli speciale de colectare, după cum urmează:
- deșeurile voluminoase și cele periculoase se vor colecta în cadrul a patru campanii anuale, care vor fi anunțate din timp de către compania de salubritate SOMA;
- în ceea ce privește deșeurile provenite din construcții/demolări, respectiv deșeurile biodegradabile, aceste vor fi colectate la cerere, contra-cost.
Mai multe detalii despre colectarea deșeurilor puteți citi și pe site-ul www.somabacau.ro sau puteți contacta dispeceratul SOMA la tel. 0234.998.
mama_mia a zis
Pampersii folositi sunt deseuri textile ? Unde se depun ? La cei cu copii sunt cantitatea cea mai mare de deseu produsa dintre toate deseurile.
In Italia se colecteaza separat.