Căminul pentru Persoane Vârstnice Bacău a cumpărat în ultimii 3 ani alimente, legume, fructe în valoare de milioane de lei de la aceeași firmă, prin achiziție directă. Firma aparține lui Carmen Dochiei, soția primarului din Letea Veche. Este vorba despre 5.450 de achiziții efectuate pe parcursul anilor 2018, 2019 și 2020, conform datelor de pe termene.ro. Dacă luăm în calcul că un an are circa 250 de zile lucrătoare, înseamnă că, în medie, instituția a cumpărat de peste 7 ori pe zi produse de la firma în cauză.
Concret, numai în 2018, instituția a făcut aproape 3.000 de achiziții de la societatea Docser SRL, la prețuri peste cele practicate de marile magazine sau de piețe. În 2019, s-au făcut alte 2.000 de achiziții de la aceeași firmă. În 2020, cumpărăturile au continuat, de data aceasta în sistemul de achiziții publice înregistrându-se „doar” 450 de achiziții directe de la Docser SRL.
Prețuri „umflate”
De exemplu, conducerea căminului a cumpărat anul trecut morcov la 3 lei kilogramul, când în magazin un kilogram costă maximum 2 lei, ceapă la 3,50 lei kilogramul, când prețul în magazin este, în unele oferte, și de 1,5 lei/kg. Zahărul a fost cumpărat cu 3,81 de lei punga, în vreme ce într-un magazin obișnuit un kilogram de zahăr se cumpără cu 2,30-2,60 lei. În fine, pulpa de porc a fost achiziționată cu 23,85 de lei, la fel, peste prețul pieței. Iar acestea sunt doar câteva exemple din cele câteva mii.
Explicațiile directoarei pentru achizițiile la supra-preț
Directoarea Căminului, Magda Dimofte, susține că achiziția s-a făcut prin SICAP (sistemul electronic de achiziții publice). Ce nu explică directoarea este că sistemul de achiziție directă din catalogul de produse, de pe SICAP, nu reprezintă vreo garanție a prețului mic. Practic, orice firmă își poate urca oferta de produse pe SICAP, iar instituțiile pot achiziționa din oferta respectivă, pe un sistem similar celui pe care funcționează magazinele online.
În plus, „firma ne livrează produsele atunci când noi avem nevoie și cât avem nevoie pentru că nu avem spații de depozitare. Noi nu putem umbla cu bani cash după ofertele din magazine. Ei ne furnizează repede și acceptă plata și la 30, chiar 60 de zile”, spune directoarea.
Firma soției primaului din Letea Veche, abonată la banii Căminului
Conform termene.ro, firma Docser aparține soției primarului din Letea Veche, Petru Dochiei (foto), și funcționează de 15 ani, având ca activitate principală intermedierea în comerțul cu diverse produse. Primarul a ieșit din acționariatul firmei în anul 2009 și a cedat acțiunile sale soției.
„După cum ați văzut, achizițiile sunt prin SICAP și chiar nu văd interesul dumneavoastră cu privire la acest subiect. Noi facem activitate de comerț”, a declarat Carmen Dochiei, proprietara firmei, contactată telefonic.
Potrivit datelor financiare, societatea a avut o cifră de afaceri de 4,4 milioane de lei în 2019 și un profit de 957.000 de lei. Potrivit declarației de avere a primarului, soția sa a avut în 2019 venituri de 300 de mii de lei de la firma pe care o administrează. În calitate de contabil la altă firmă, Carmen Dochiei a încasat și 26.000 de lei salariu.
Beneficiarii din cămin plătesc lunar o taxă cuprinsă între 1.105 lei și 1.245 de lei, bani din care se asigură hrana, îngrijirea, serviciile medicale și de recuperare. Alocația de hrană zilnică este de 17 lei de beneficiar. În prezent, din cele 210 locuri disponibile în cămin, doar 153 sunt ocupate.
Robert a zis
Filera “Letea Veche” a fostei adm Necula nu mai e vreun secret pt nimeni… a se extinde ancheta la fostul politist judiciar de la cabinet, la SSPM… veri da de multe combinatii pe filera Letea Veche!
maria tot tanara muncitoare a zis
Gresit, este a fostei administratii, Benea -Stavarache. Necula a mostenit-o fortat. Acest primar face legea in scoli si licee, de multi ani. Toate cantinele scolilor, obligatoriu se alimenteaza de la acest primar.Ba mai mult facea si numiri pe functii, in scoli.
:-) a zis
🙁
Batranii a zis
Ar trebui ca dl. primar Viziteu sa se sesizeze si sa trimita corpul sau de control, deoarce Căminul pentru Persoane Vârstnice este in subordinea sa directa.
radu a zis
radem, glumim, nu stiu ce e acolo, dar stiu sigur ca azilul nu poate cumpara decat din SICAP/ SEAP unde daca va uitati 30sec observati ca preturile sunt umflate. La asta mai adaugam faptul ca este livrare/descarcare la adresa s-ar putea sa nu fie scump…
Asta e valabil si la scoli si crese si primarie ci CJ si CL si cine mai vreti dvs.
A fost vreun audit? Ce zice raportul lor? ZDBC a verificat si alte institutii (cum ziceam mai sus gradinite, centrre de plasament, crese etc…)? Sunt preturile de achizitie semnificativ diferite?
Ce inseamna numar de achizitii? Daca aprovizionarea este saptamanala fiecare articol de pe factura e o achizitie?
Tare ne mai place sa inventam stiri si sa strigam „coruptu'” mai ales atunci cand nu avem habar de capul nostru…
Comersant a zis
Cu atat mai grav daca problema este generalizata. Vezi dumitale patronii de HORECA nu pot gandi si functiona asa. Sunt hipermarketuri gen: Selgros, Metro, Cora la care poti face comanda si marfa iti este livrata comform necesarului, direct la adresa mentionata, la preturi mici si calitate superioara.
radu a zis
pot sa fiu de acord ca e aiurea, dar sa nu cumperi de pe sicap- seap inseamna ca tu manager sa te bagi cu gatul in lat si sa te expui meandrelor tuturor organelor de control (de ce ai luat de la metro si nu de la selgros etc) . Deocamdata singura achizitie „safe” e de pe nenorocitele astea de platforme create, nu-i asa?, sa evite achizitiile preferentiale….
Asta nu scuteste zdbc de minima ancheta: vorbeste de zeci de mii de achizitii si pune comparatii de preturi. Au fost morcovii numai 3lei in toate achizitiile in 2 ani? Pretul de mazim 2 lei spus de zdbc a fost pe perioada de 2 ani de zile (2018 si 2019) cum e scris articolul? Adica vrea zdbc sa-mi spuna ca in 2 ani pretul la morcov (iarna-vara) nu a depasit 2 lei?
Aici mai adaugam si plata la 60zile si s-ar putea sa nu fie exagerat nimic.
Repet, articolul e scris pe genunchi fara documentare si din punctul meu de vedere tendentios.
Daca sunt dubii primarul poate cere audit financiar. Daca nu a cerut in in 2 luni inseamna ca asa e bine sau e bagat si el.
Astea sunt petarde sa ameteasca mintile mici…
BoogieMan a zis
Radule, toate bune si frumoase pana cand afla ca de fapt la valorile achizitionate de acest centru nu exista obligativitate de achizitie prin SICAP. La fel de bine ar putea sa faca cerere de oferta de la Selgros, Metro, Cora pentru aceste materiale si ulterior sa primeasca lista de preturi si conditiile comerciale.
Problema este ca in unele situatii platforma fosta SEAP, actuala SICAP in loc sa ajute statul sa isi ia serviciile/produsele intr-o maniera transparenta la pretul cel mai corect (in ideea ca functionarul nu e intr-atat de hot sa cumpere la supra-pret atat timp cat achizitiile sunt la vedere) de fapt ajunge sa reprezinte o „acoperire” a unor intelegeri marsave de pret si conditii pre-stabilite anterior. Dar vezi draga Doamne, daca sunt facute pe SICAP inseamna ca sunt corecte.
Citat din Ghidul Achizitiilor Publice, speta 728:
„Astfel cum este reglementat la art. 49 alin. (3) lit. a) din H.G. nr. 394/2016, în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei este mai mică de 100.000 lei pentru produse şi servicii, respectiv 280.000 lei pentru lucrări, entitatea contractantă poate achiziţiona direct, fără a utiliza catalogul electronic sau anunţul prealabil, prin consultarea a minimum trei candidaţi. Luând în considerare inclusiv dispozițiile alin. (4) ale aceluiași articol, precizăm că, sintagma „prin consultarea a minim trei candidați” presupune ca entitatea contractantă să se adreseze, folosind diferite căi/mijloace stabilite la nivelul acesteia, unui număr de minim de 3 operatori economici, în vederea alegerii soluției celei mai convenabile privind achiziționarea produselor, serviciilor sau lucrărilor care să-i satisfacă necesitatea. Entitatea contractantă trebuie să păstreze în acest sens în cadrul documentelor achiziției realizate, dovada faptului că achiziția s-a realizat în urma consultării a minim trei candidați. De asemenea, potrivit art. 49 alin. (3) lit. b) din H.G. nr. 394/2016, în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei este mai mică de 70.000 de lei, entitatea contractantă poate achiziţiona direct pe baza unei singure oferte. Prin urmare, în acest caz entitatea contractantă poate realiza achiziția directă de produse, servicii sau lucrări necesare, adresându-se unui singur operator economic, căruia să-i solicite prezentarea unei oferte avantajoase și va păstra ca dovadă, documentul prin care demonstrează că a primit oferta ce a stat la baza realizării achiziției.”
mirelu bugetaru a zis
A reușit primarul din Letea Veche sa ia in sfârșit bacul sau il da si in vara asta cu liceenii din comuna lui? Si ne mai miram de ce ne conduc unii ca astia care fac praf tot pe unde apuca.
Mihai Traian a zis
Da si doamna directoare este bine hranita.
IONUT a zis
Nu stiu cum se face ca abia acum scrieti voi cei de la ziar de aceasta firma ! Toate.. dupa.. ! De ce nu s a scris acum cativa ani daca era sigur ca se fac afaceri la acest nivel ?!!! Cum spunea Antonescu la stalpul executiei… ” vai tie popor ingrat, las si mincinos..”
Voicu a zis
Păi nu a mai cotizat unde trebuie. Foarte simplu. Așa se întâmplă întotdeauna.
ANON7612 a zis
Thank you!!1
Bulai a zis
Aia de la Curtea de conturi Bacau, care acopera coruptia din institutiile statului , in special conduse de PSD si ALDE, stiu de astfel de jaf din bani publici? Cei care acopera achizitii publice la preturi de 2-4 ori pretul real, falsuri in documente oficiale, lucrari fictive, mai acopera astfel de situatii?
m.v. a zis
Sa se cerceteze un pic si in spitale, Vor fi surprize.
Sofia a zis
Cum sa stie daca sunt cumparati cu bacsisuri, plocoane la portbagas etc?