• atenționează Maria Tioc, medic nutriționist • ea ne oferă cîteva recomandări pentru a arăta bine, fără să suferim
Picioare ca nișe fuse, abdomene, cum ar zice unii dintre noi „cu pătrățele”, talii de viespe. Cam asta ar fi imaginea sexului frumos, promovată în mai toate revistele de specialitate, atît de la noi cît și de peste hotare. Dar, oare, toate sîntem așa?
„Nu contează atît de mult frumusețea exterioară, cîti cea interioară”, încearcă să ne convingă părinții. Asta e gargară. Multe ne consolăm cu astfel de texte, dar ne întrebăm: cum să îșă dea seama Făt Frumos de frumusețea noastă interioară cînd el aleargă după blonde de 1.80 cu picioare pînă în gît, ochi frumoși și fustițe cît mai scurte? Un lucru, însă, îl pot afirma cu siguranță, și asta nu mai e gargară: orice femeie e frumoasă în felul ei. Din comoditate, din lipsă de timp sau, pur și simplu din indiferență, multe dintre noi ne neglijăm, nu ne punem în valoare. Dar, haideți mai bine să vorbim totuși de ce ne interesează, de noi, adolescentele.
O mare problemă cu care ne confruntăm e greutatea. În exces la unele, deficitară la altele. Dacă veți lua parte vreodată la lungile discuții „ca între fete” veți observa că subiectul „cure de slăbire” are o foarte mare popularitate. Supele de varză, curele disociate sau chiar postul negru sînt soluțiile găsite de noi la această mare problemă. Ne înfometăm vreo trei patru zile, după care dăm iama în mîncărurile preferate. Dar nu dezarmăm! Astfel încît replica „de mîine țin cură ” e un leit-motiv și provoacă amuzament în rîndul celor care au trecut prin experiențe similare. Dar, oare, facem bine ce facem?
Maria Tioc, medicv nutriționist: „Fiecare ne naștem cu o predispoziție genetică. La aceasta se adaugă modul de viață pe care îl adoptăm. În familiile cu adulți care au o predispoziție spre îngrășare sînt 70-80% șanse ca noii născuți să sufere de aceeași problemă pe parcursul vieții. Igena alimentară trebuie aplicată din momentul în care ne-am născut. Majoritatea familiilor nu au o educație în acest sens. De obicei, părinții au tendința de a-și îndopa odoarele. Însă copilul trebuie învățat de mic ce, cum și mai ales cît să mănînce”.
Am ajuns la 16 -17 ani și suferim de exces de greutate? În primul rînd ar trebui să realizăm dacă acesta este imaginar sau nu. „La acestă vîrstă tinerii încep să citească fel de fel de reviste în care apar cure de slăbire. Unii dintre ei apelează chiar la medicamente apărute pe piață, însă acestea nu sînt absolut deloc recomandate”, avertizează medicul Maria Tioc.
Dacă motivele noastre de îngrijorare sînt întemeiate, putem recurge la o cură de slăbire. Regimul trebuie supravegheat de un medic specialist. Orice cură corect ținută păstrează echilibrul între cele trei principii alimentare: proteine, lipide și glucide. Maria Tioc spune că, oricît de draconic ar fi, din cadrul regimului nu trebuie să lipsească proteina și să fie asigurat un suport minim de lipide și glucide. Să vă traduc! Proteinele vi le asigurați mîncînd carne slabă de pui, vită sau pește. Deși grăsimile trebuie să dispară cu desăvîrșire în astfel de perioade, lipidele sînt asigurate de uleiuri și margarină vegetală. Și de dulciuri trebuie să uităm! Suportul minim de glucide se găsește, însă, în fructe sau în mierea de albine.
Sînt interzise curele de slabire barbare, adevărate posturi negre! „Adolescenții trebuie să știe că organul cel mai afectat în urma unor astfel de experiențe este creierul: scade puterea de concentrare și de asimilare a cunoștințelor”, ne avertizează medicul nutriționist Maria Tioc. Alte efecte ale acestor inițiative personale, nesupravegheate de un medic nutriționist sînt: amețeli, leșinuri sau stări de insomnie. Și, în loc să te chinui trecînd ca un cîine pe la ușa bucătăriei unde mama face pîrjoale, mai bine alege să faci sport, un factor important în regimul de slăbire. Un regim recomandat de toți medicii este cel care presupune consumul a minim 1.500 calorii pe zi. Timp de o săptămînă, se va respecta acest „regim stas”: mîncați aceleași alimente în fiecare zi. În următoarele săptămîni, doctorul nutriționist la care ați apelat vă va da un tabel care va cuprinde alimentele și valoarea calorică a acestora. Voi veți putea mînca orice, în funcție de preferințele culinare, fără să depășiți 1.500 de calorii. Efectele se vor vedea într-un timp îndelungat, însă vor fi de durată. Iar kilogramele de care ați scăpat nu se vor depune după ce începeți să mîncați în mod normal.
Fetelor, dacă țineți morșiș să aveți o talie de viespe, luați-vă rămas bun de la cartofi prăjiți, ciocolată și înghețată! Însă nu exagerați! (Ioana HAGIMĂ)
Lasă un răspuns