Un raport al Autorității de Reglementare a Energiei arată că în trimestrul al doilea din acest an, prețul mediul de vânzare a energiei electrice la clienții finali a crescut cu aproape 20 la sută, față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, a scăzut și consumul, nefiind precizate motivele pentru care s-a ajuns aici.
Consumatorii casnici au avut un consum mediu lunar de 107kWh/lună, în scădere față de trimestrul precedent. Una dintre concluziile raportului este însă cel puțin surprinzătoare: „În cazul E.ON, costul mediul de furnizare, 86,52 lei/MWh, a înregistrat o creștere semnificativă față de trimestrul anterior, când era de 52,67 lei/MWh și în comparație cu alți furnizori”, se arată în raportul oficial care poate fi consultat pe site-ul ANRE. Din tabelul care prezintă costurile medii unitare pentru activitatea de furnizare a curentului la clienții finali rezultă că E.ON a avut cele mai mari costuri, comparativ cu ceilalți furnizori, ELF, EEM și CEZ raportând cele mai mici costuri medii, aproape la jumătate față de furnizorul cel mai mare din Moldova. Din prețul de vânzare cu taxe la consumatorul final, aproximativ 25 la sută reprezintă TVA, acciza, contribuția pentru cogenerare și certificatele verzi.
Într-un răspuns oficial remis site-ului economica.net, E.ON precizează: „La componenta reglementată se adaugă costurile specifice fiecărui furnizor pentru asigurarea energiei electrice consumatorilor alimentaţi în regim de FUI, iar orice modificare a costurilor specifice implică şi schimbarea costului final, care necesită aviz obligatoriu din partea ANRE. Astfel, costul de 86,52 lei/MWh nu este avizat de ANRE şi implicit, nu se regăseşte în totalitate în tarifele la consumatorii finali”.Dar, contrar declarațiilor oficiale, în perioada analizată de ANRE, mai mulți băcăuani au avut facturi neobișnuit de mari, comparativ cu perioadele anterioare, unele chiar și de 2,3 ori mai mari. Cu toate acestea, la Protecția Consumatorilor Bacău nu s-au înregistrat mai multe plângeri în acest sens.
Din ce se compune factura
Singurul tarif liberalizat în acest an este la energia activă consumată, fiind diferită de la furnizor la furnizor. Restul componentelor din factură sunt reglementate: tariful de distribuţie: 0,142 lei/kWh, tariful de introducere a energiei în reţea: 0, 001 lei/kWh, tariful de extracţie a energiei din reţea: 0,015 lei/kWh, servicii sistem: 0,013 lei/kWh, sertificate verzi: 0,0456 lei/kWh, acciză: 0,004 lei/kWh, contribuţie pentru cogenerare: 0,012 lei/kWh, TVA: 19%. De la începutul acestui an, consumatorii care decid să schimbe furnizorul pot alege să negocieze costul energiei active consumate. Potrivit specialiștilor, reducerile la facturi sunt de circa 20 la sută, energia consumată propriu-zis reprezentând doar 36 la sută din factura totală. La acest moment, de exemplu, Enel furnizează energie cu 0,18 bani, în timp ce E.ON furnizează cu 0,22 bani. La acestea, se adaugă costurile enumerate mai sus.
Lasă un răspuns