Plasticul este utilizat în aproape orice domeniu, pentru că este practic și la îndemână, dar are un mare neajuns: poluează grav mediul înconjurător și este o amenințare pentru sănătatea umană. Aproximativ 80% din tot plasticul produs până acum se află aruncat în natură. Pe măsură ce se dezintegrează (proces care durează aproximativ 700 de ani pentru a se finaliza), particulele de plastic contaminează solul, apele și animalele.
Știai că plasticul ucide, anual, circa 100 de milioane de animale marine? Dar nu doar aici e problema: o mare parte din peștii pe care îi consumă oamenii sunt contaminați cu particule de plastic care, inevitabil, ajung și în organismul uman, cauzând diferite probleme de sănătate.
Iată o altă curiozitate: la nivel global, în fiecare secundă sunt folosite 160.000 de pungi de plastic. Circa 5.000 de miliarde de astfel de pungi sunt produse în fiecare an. Puse cap la cap, acestea ar ajunge pentru a înconjura Pământul de aproximativ șapte ori, potrivit portalului incredibilia.ro.
Singura soluție pentru a reduce impactul negativ al plasticului asupra sănătății oamenilor și animalelor este reciclarea. Astfel, în loc să ajungă aruncat în natură, plasticul ar putea fi transformat în alte obiecte utile. În acest mod, s-ar evita poluarea mediului înconjurător și s-ar economisi resurse importante.
De exemplu, la reciclarea unei tone de plastic se economisesc până la 800 tone de petrol brut. Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor, iar din 50 de PET-uri se poate face un pulover.
Pentru ca plasticul să ajungă în centrele de reciclare și să fie transformat în alte obiecte folositoare, el trebuie întâi de toate depozitat în containerele speciale: cel galben.
Împreună cu plasticul, pot fi depozitate în containerul galben și ambalajele sau obiectele din metal ori aluminiu. Și, apropo de aluminiu – știați că, la fel ca sticla, el poate fi reciclat la infinit, fără a-și pierde din proprietăți? Reciclând aluminiul, se economisesc până la 90% din energia necesară pentru crearea unui produs de la zero.
De asemenea, prin reciclarea unei tone de aluminiu, nu se mai emit în atmosferă aproximativ 9 tone de dioxid de carbon. O singură doză de aluminiu reciclată salvează energia necesară alimentării unui televizor pentru 3 ore.
În schimb, dacă aluminiul ar fi lăsat să se descompună în natură, ar dura aproximativ 500 de ani pentru a se dezintegra în totalitate.
Reguli de colectare a deșeurilor din plastic și metal/aluminiu
Deșeurile pe care le depunem în igloo-urile de culoare galbenă sunt: ambalaje din plastic (curate); pungi și folii de plastic; sticle de plastic; cutii de plastic și metal; cutii de conserve; doze de băuturi; folie de aluminiu; cutii de lapte și sucuri; cutii de la alimente, cosmetice, detergenți și produse de curățat, confecționate din plastic sau metal.
În aceste recipiente NU se colectează: produse combinate din metal și plastic; cutii de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase; baterii uzate și acumulatori; deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite); deșeuri de echipamente electrice sau electronice; scutece de unică folosință și tampoane; șervețele de hârtie folosite; ambalaje de hârtie murdare; veselă de unică folosință murdară.
Pentru mai multe informații legate de colectarea selectivă, inclusiv a deșeurilor periculoase, voluminoase sau care provin din construcții, accesați Ghidul de colectare selectivă disponibil pe site-ul Soma Bacău.
Lasă un răspuns