Anul acesta, vrăncenii au scos o serie de 240 de absolvenți de clasa a XII-a.
Ramona IONESCU, Ștefan POPA
Sute de elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău și-au strigat bucuria absolvirii în stradă. Spectacolul a fost întregit de reprezentanția majoretelor și de aclamațiile susținătorilor de pe margine. Părinții, bunicii și fanfara elevilor de la Colegiul Național de Artă „George Apostu” i-au însoțit pe absolvenții claselor a XII-a prin centrul municipiului Bacău, făcând opriri la Prefectura Bacău, unde au fost salutați de Carmen Cioltan, director Cancelaria prefectului, respectiv la Primăria Bacău, unde au fost întâmpinați de viceprimarul Mihai Șuștac, absolvent al Colegiului „Gheorghe Vrănceanu” promoția 2000.
„Le mulțumesc elevilor și profesorilor pentru eforturile și munca depuse pentru aducerea colegiului pe un loc fruntaș în țară – declară Mihai Șustac. Propun elevilor ca, după terminarea studiilor, să vină alături de Romeo Stavarache și împreună să conducem municipiul Bacău spre nivelul la care ni-l dorim cu toții. Îi asigur că ușa mea le va fi permanent deschisă pentru a contribui împreună la bunul mers al acestei comunități. Vă urez mult succes tuturor!”. Îmbrăcați în albastru, cu garoafe roșii în mâini și plini de entuziasm, liceenii s-au îndreptat apoi către Teatrul de Vară „Radu Beligan”, unde a avut loc cursul festiv. „Trebuie să recunosc cu mândrie că noi am fost primii în Bacău care am început aceste marșuri ale absolvenților – a declarat prof. Gabriel Andrei, directorul Colegiului Național «Gheorghe Vrănceanu» Bacău – iar treptat această tradiție a fost împrumutată și de celelalte licee. Copiii sunt bucuroși și plini de speranță, având în vedere faptul că urmează o serie de examene grele pentru ei. Până atunci, trăim împreună momente precum banchetul și cursul festiv”.
Despărțire grea
Deși nu sunt la prima manifestare de acest gen, unii profesori spun că despărțirea este la fel de grea de fiecare dată. „În astfel de momente ai sentimentul că se rupe o bucățică de suflet, parcă trăim un dublu vampirism – a declarat Marian Popa, director adjunct la CN „Gheorghe Vrănceanu”. În fiecare an, ei iau din experiența noastră, creându-se un fel de simbioză”.
Încrezător în reușita elevilor săi este și prof. Costică Petrea, care subliniază la moment de sărbătoare că liceenii sunt foarte buni, iar în procent de sută la sută, cu toții vor fi studenți. Afirmația profesorului este întărită și de Larisa Solomon, elevă la a XII-a B, care vrea să fie studentă la Litere. „Cursul festiv și marsul absolvenților sunt momente așteptate cu mare nerăbdare, pentru că marchează sfârșitul unei etape importante din viața noastră. Urmează apoi alta, iar eu vreau să dau la «Litere», în cadrul Universității «Vasile Alecsandri» Bacău, intenționând să mă transfer apoi în Danemarca pentru a-mi continua studiile”, a spus Larisa. Mulți dintre absolvenți spun că le vine greu să se despartă de oameni pe care îi știu de cel puțin patru ani, fie că sunt colegi sau profesori. „Sentimentele care mă încearcă acum sunt unice. Este o amestecătură între emoție, nerăbdare și schimbare. Aceasta urmează să se producă la Iași, unde, doresc să studiez Medicina (Bioingineria)”, a spus Oana Rotariu, absolventă de clasa a XII-a.
Lasă un răspuns