• suporterii din galerii vor fi nevoiți să se întreacă în amabilitățuri pe stadioane • pentru fiecare cuvînt mai obsen scăpat la necaz, suporterii mai pătimaș vor trebui să își vîre mîna adînc în buzunare pentru a plăti amenzile cu care vor fi altoiți de jandarmi și polițiști
„Haideți băieți, vă rugăm frumos, pasați mingea mai repede!”, „Apostol, fii bun și dă-i pasa lui Cristea”, „Nu te supăra Ciocoiu, da’ aleargă și tu mai repede să prinzi mingea aia”, „Of, ai greșit! Nu-i nimic, data viitoare va fi mai bine!”. Cam așa vor fi nevoiți să vorbească, de acum înainte, suporterii care vor veni pe stadion sau în sălile de sport ca să își susțină echipa favorită dacă vor dori să plece de la meci cu tot atîția bani în buzunare cîți au avut înainte de începerea meciului. Asta pentru că, printr-o hotărîre de Guvern adoptată în urmă cu cîteva zile, menită să prevină și să sancționeze actele de violență și ieșirilor necontrolate ale spectatorilor cu ocazia manifestarilor sportive, toți cei care sînt surprinși că proferează injurii sau expresii triviale ori se dedau la manifestări obscene sînt pasibili de amenzi de cîteva milioane de lei. Conform respectivei hotărîrii, toți participanții la competițiile sportive sînt obligați să fie adevărate modele de bună cuviință și să aibă un comportament civic, moral și responsabil. Totodată, spectatorilor le este interzis să introducă pe stadion sau în salile de sport băuturi alcoolice, făclii, artificii, petarde, sticle, materiale explozive, incendiare sau fumigene, substanțe toxice, halucinogene, iritant lacrimogene sau paralizante sau alte obiecte care pot conduce la producerea actelor de violență. Cei care vor fi surpriși că încalcă aceste prevederi vor fi sancționați cu amendă de la două la cinci milioane lei. Pînă la trei milioane de lei amendă pot primi și spectatorii surprinși că înjură, proferează expresii triviale sau obscene, aruncă în teren sau spre alți specatori cu ce obiecte le cad la îndemînă, pătrund cu forța pe teren sau îi împiedică forțele de ordine să intervină în restabilirea ordinii publice.
Mai usturătoare va fi amenda pe care o vor plăti suporterii surprinși că distrug mobilierul, instalațiile sau orice altă amenajare existentă pe stadion sau în sălile în care se desfășoară maniferstări sportive. Pentru fiecare scaun rupt sau zgîriat, suporterii care vor dovedi că nu reușesc să își țină în frîu mînia și supărarea vor trebui să scoată din buzunar între cinci și 20 de milioane de lei.
Noul act normativ prevede o serie de reglementări care îi vizează și pe cei meniți să asigure paza și ordinea în timpul manifestărilor sportive. Astfel, organele de poliție și jandarmerie trebuie să asigure măsurile de ordine publică atît în timpul meciurilor cît și pe traseele de deplasare către stadioane, săli și alte locuri destinate desfășurării competițiilor sportive și să acționeze pentru desfășurarea normală a circulației pe drumurile publice. Colonelul Vasile Dănilă, adjunctul comandantului pentru ordine publică din cadrul Comandamentului Teritorial de Jandarmi Bacău spune că, în ceea ce privește atribuțiile organelor de ordine, actul legislativ nu reprezintă chiar o noutate și că o bună parte din aceste prevederi erau respectate și înainte. „Și pînă acum aveam încheiate protocoale de colaborare cu organizatorii manifestărilor sportive pentru a asigura ordinea și securitatea participanților, în interiorul locurilor de desfășurare a competițiilor”, precizează colonelul Vasile Dănilă. În opinia sa, noul act normativ nu vine decît să întărească aceste norme și condiții pe care trebuie să le îndeplinească organele de ordine pentru stabilirea ordinii și liniștii publice. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns