Damian Pal este un tânăr din localitatea băcăuană Ghimeș-Făget și inițiatorul proiectului „Oamenii inspiră”, un concept care se străduieşte să construiască o punte între copii, tineri şi adulţi, deopotrivă, şi oameni care au lăsat o amprentă semnificativă de-a lungul carierei lor. La evenimentele organizate de Damian Pal au participat artiști celebri, precum Alexandru Tomescu sau Peter Novak.
Bazele proiectului „Oamenii inspiră” au fost puse în anul 2020, în plină pandemie. Când nicăieri nu se mai organizau evenimente, la Ghimeș-Făget aveau loc spectacole cu invitaţi de renume.
În cadrul proiectului sunt organizate evenimente în diverse domenii, precum muzică, sport sau cercetare.
„Oamenii inspiră e un concept care vrea să livreze nişte valori copiilor, adolescenţilor, tinerilor, în special, şi nu numai, pentru că şi noi, adulţii, învăţăm până în ultimul moment al vieţii. (…) Educaţia e un factor foarte important care ne determină tot parcursul vieţii şi educaţia aduce cu sine lucruri pe care le luăm din diferite sfere: sport, cultură, artă, cercetare, adică toate domeniile care au dus la dezvoltare şi care fac viaţa oamenilor mai uşoară. Şi tehnologia poate fi parte din educaţie, pentru că ne e de folos. Şi toate lucrurile astea cred că trebuie să aducă oamenii într-o poziţie în care ei să nu fie aşa de uşor influenţabili şi să nu fie manipulaţi, ceea ce astăzi este o mare problemă”, explică Damial Pal.
Până acum, majoritatea evenimentelor au fost în domeniul muzical şi sportiv, pentru că, este de părere Damian, acestea sunt două elemente foarte importante pentru dezvoltarea copiilor, prin care pot să dobândească disciplină, să-şi dezvolte creativitatea, să fie determinaţi sau să lucreze în echipă.
„Am organizat concerte de muzică şi am mijlocit întrevederi între artişti şi copii pasionaţi de muzică în şcoli, licee, săli de spectacole sau centre de cultură. Majoritatea evenimentelor au avut loc în judeţul Harghita şi Bacău cu artişti precum Alexandru Tomescu, Robert Sinha, Peter Novak, Dora Danics, Gryllus Daniel, Lackfi Dorottya, Marcel Pavel, Alis Făiniţă, Dragoş Ilie, Ştefan Cazacu, Sînziana Mircea, Josu de Solaun, Omar Massa, Gheorghe Anghel, Lari Giorgescu, Maria Luiza Mih”, precizează Damian.
Despre Damian Pal
Damian Pal, 32 de ani, s-a născut în comuna băcăuană Ghimeş-Făget, într-o familie mixtă, în care părinţii vorbeau atât limba română, cât şi limba maghiară. A învăţat la şcoala din sat și, apoi, a făcut liceul „Vasile Alecsandri” din Bacău. Studiile universitare şi de master le-a terminat la Cluj-Napoca, unde s-a specializat în Dreptul afacerilor.
După finalizarea studiilor superioare, tânărul s-a întors în Ghimeș-Făget, unde lucrează la afacerea familiei în domeniul prelucrării lemnului, pe care tatăl lui a început-o de când Damian era copil. Practic, Damian a lucrat de când se ştie la afacerea familiei, cu precădere după vârsta de 18 ani, când a devenit şi angajat al firmei.
„Cred că nu ne naştem întâmplător într-un loc sau altul şi cred că e important să întoarcem nişte valori către oamenii şi zonele care ne-au propulsat şi ne-au dat, practic, curajul să plecăm în viaţă. (…) Dacă ne asumăm să facem ceva pentru zonele în care trăim, cu siguranţă e un efort mult mai mare, dar şi satisfacţiile sunt pe măsură. Pentru că vii acasă şi nu e pustiu la tine acasă”, spune Damian Pal.
La 20 de ani când a scris cartea „O radiografie a societăţii între tranziţie şi dezumanizare”, în care a vorbit despre lucrurile care îl frustrau şi îl nemulţumeau şi pe care le-a observat în jurul său.
Citește articolul integral pe agerpres.ro.
Lasă un răspuns