Alegerea numelui propriului copil este o chestiune deloc ușoară. Părinții fac liste peste liste sau la cultura generală pentru ca și cel mic să fie mai apoi mulțumit. Mulți dintre noi sînt convinși că, pe lîngă un prenume cît mai drăgălaș, un nou născut trebuie musai să primească și un al doilea prenume, neaparat de sfînt, pentru a fi protejat în viață. Inspectorii școlari băcăuani nu fac excepție de la regulă, pricipalele surse de inspirație pentru aceștia fiind istoria sau ideile de moment.
Fata cea mare a inspectorului general Ghiorghi Iorga l-a avut ca naș de botez pe profesorul de istorie Jean Ciută, cel care i-a și cununat pe soții Iorga, și care nu a scăpat ocazia să-și „impună” preferințele de ordin istoric. Drept urmare, bebelușul a primit numele de Bristena, la care s-a adăugat însă, și Codrina. „Codrina vine de la numele unei păpuși, pe care Bristena a primit-o ca dar de botez. De fapt, păpușa avea numele de Codruța, dar terminația «uța» mi s-a părut prea smiorcăită, așa că am optat pentru Codrina”, ne-a mărturisit, zîmbind, șeful dascălilor băcăuani. Iorga a avut ultimul cuvînt și în cazul botezului celei de-a doua fiice. „Claudia mi-a plăcut, pur și simplu. Georgia vine de la Ghiorghi. Soția a vrut Georgiana, dar mi s-a părut prea comun”, a mai spus inspectorul general.
Istoria a fost, în parte, model de inspirație și pentru profesoara Polixenia Simion, inspector de discipline socio-umane. Ea spune că „cel de-al doilea prenume al fiicei, Diana, vine de la zeița vînătorii, în timp ce primul prenume, Alexandra, a fost plăcerea soțului. Eu mă gîndean la Ioana dar, cînd s-a întors de la Starea Civilă, mi-a arătat certificatul de naștere cu Alexandra Diana, ceea ce nu mi-a displăcut”. Inspectorul de limba română Eugen Budău recunoaște că, în momentul în care și-a botezat fiica Ozana, s-a gîndit la mai multe lucruri. „Soția mea este de loc din Humulești și am zis să-i fac o supriză. Apoi, Ozana e un simbol al literaturii și unul dintre cele două meridiane ale copilăriei, alături de fluviul Missisippi al lui Mark Twain”, a explicat inspectorul Budău. Oarecum suprinzător, inspectorul de fizică Gheorghe Asavei nu s-a inspirat din disciplina pe care o predă, ci din muzică. „Sînt un mare meloman și, cum mulți compozitori au prenumele de Theodor, am zis că nu e rău ca pe fiul meu să-l cheme la fel”, ne-a mărturisit inspectorul Asavei. Interesant este că, peste timp, Theodor Asavei a ajuns să lucreze tot în domeniul fizicii. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns