• firmele care tot anul trecut au aprovizionat spitalele cu medicamente și materiale sanitare așteaptă și acum plata facturilor restante din 2002 • datoriile de zeci de miliarde de lei pe care spitalele băcăuane le au de plătit furnizorilor mari i-au adus pe administratorii unităților medicale în situația de a lucra cu firme necunoscute
Cu doar trei luni înainte de încheierea anului, spitalele băcăuane nu și-au stins datoriile acumulate în 2002 la furnizorii de medicamente și materiale sanitare, iar aprovizionarea propriilor farmacii se face doar pe bază de promisiuni și ultimatumuri. Verificate în nenumărate rînduri, ba de comisii mixte de la București, ba din Bacău, cele 101 miliarde de lei acumulate drept datorii de spitalele din județ au fost împărțite în datorii justificate sau nu. Stingerea datoriilor, anunțată de fiecare dată cînd sumele restante erau din nou luate la puricat întîrzie să mai fie pusă însă în parctică. Așa se face că, pînă la această oră, din cele 62 de miliarde de lei considerate datorie justificată pentru spitalele din Bacău, numai 11 miliarde au fost plătite. În fața unei astfel de situații, directorii de spitale se tem să mai vorbească de datoriile vechi și de faptul că furnizorii mari nu se mai înghesuie la selecțiile de oferte și licitații. Temerea este dublată de faptul că și ultimii furnizori pot fi puși pe fugă de declarații alarmiste. Ca să facă față situației, iar din farmacii să nu lipsească medicamentele uzuale, directorii de spitale apelează la furnizori mai mici, care anul trecut nu aveau sorți de izbîndă la selecțiile de oferte la care participau firmele mari. La sfîrșitul săptămînii trecute, un fax trimis de Casa Națională de Sănătate pe adresa redacției noastre anunța că sumele pentru plata datoriilor justificate din 2002 „vor fi repartizate caselor județene de asigurări pentru trimestrul IV, urmînd a fi puse la dispoziția spitalelor”. Fără să stabilească o dată concretă pentru plata restanțelor de anul trecut, mai marii din Sănătate nu fac altceva decît să prelungească așteaptarea spitalelor care trebuie să-și stingă datoriile și să mărească lista furnizorilor care le întorc spatele.
Că datoriile vechi împuținează medicamentele de pe rafturile farmaciei și crează întîrzieri în aprovizionare o demonstrează faptul că atunci cînd nu ai nici un leu datorie la firmele de medicamente, totul merge ca pe roate. Singurul spital din județ care la această oră nu înregistrează nici o datorie la firmele de medicamente este spitalul de Pediatrie. Desprinsă la data de 1 iunie din structura Spitalului Județean și pornită la drum drept spital de sine stătător, unitatea medicală destinată în exclusivitate copiilor a pornit la drum fără nici o datorie. „Faptul că nu avem nici un leu restanță la furnizori se resimte benefic în farmacie. Acum ne permitem să avem în farmacie medicamente la care nu aveam acces pe vremea cînd eram incluși în spitalul mare și depindeam de banii acestuia. Este vorba de produse pentru cazuri deosebit de grave. Lista de priorități pentru farmacie nu mai așteaptă acum la rînd, după alte secții din spital. Erau situații cînd consumabile absolut necesare pentru aparatura medicală performantă nu mai ajungeau și pentru noi pentru că se epuizau înainte de a ajunge și la Pediatrie”, ne-a declarat dr. Dumitru Anton, directorul spitalului de Pediatrie. Amînate la plată de la o lună la alta, datoriile justificate sînt dublate și de sumele considerate fără acoperire și pe care spitalele trebuie să și le plătească din fondurile acestui an. Cum aproape 50 de miliarde de lei din datoriile de anul trecut ale spitalelor nu au acoperire în servicii medicale este mai mult ca sigur că și anul 2004 va începe cu restanțe considerabile pentru spitale. Unele dintre ele vor fi în situația de a trage după ele în noul an, datorii vechi de doi ani. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns