Patrimoniul cultural-religios pe care îl are Regiunea Nord-Est în toate cele șase județe îi poate oferi o șansă în dezvoltarea de care nevoie, regiunea fiind ultima în topul dezvoltării regiunilor României. Tema a fost abordată – așa cum am mai precizat în articolele noastre – foarte serios de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, care s-a și implicat într-un proiect internațional pe această temă, alături de alți 14 parteneri din șapte țări (Italia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Slovenia, Bosnia & Herțegovina și România). Proiectul a fost numit „Recultivatur”.
„Turismul cultural-religios – spune Gabriela Macoveiu, director pentru Cooperare și Dezvoltarea Afacerilor în ADR Nord-Est – este un turism care se dezvoltă din ce în ce mai mult și cred că în Regiunea Nord-Est are toate atuurile pentru a căpăta amploare ca sector economic important, ținând cont de patrimoniul de care dispune această regiune și, nu în ultimul rând, de faptul că există dorința actorilor locali în acest sens. Mă refer la autorități publice care și-au plasat turismul ca obiectiv prioritar de dezvoltare locală, dar și la agenții economici specializați, fie agenții de turism care au abordat cu îndrăzneală incoming-ul (aducerea de turiști în țară), în contextul în care sistemul se dezvoltă și are o evoluție continuă, sau alți operatori (hotelieri, transportatori și cei care ne ajută să promovăm aceste servicii turistice, adică jurnaliștii).”
Constantin Apostol, directorul general al ADR Nord-Est, vede ca o necesitate „reașezarea” turismul în regiune. „La nivel european – spune directorul general – valorile culturale sunt identificate ca un factor catalizator al dezvoltării durabile, iar turismul este prioritar pentru dezvoltarea regiunilor. Pentru noi, aducerea valorilor culturale religioase în prim plan înseamnă și dezvoltarea infrastructurii de turism: căi de acces, unități de cazare, iar scoaterea din anonimat a resurselor poate însemna salvarea multora dintre comorile patrimoniului cultural național. Dumnezeu ne-a mobilat această regiune cu destule edificii și destule componente ale patrimoniului cultural-religios. Toată lumea discută despre șansa pe care trebuie să o dăm turismului, dar pe partea cealaltă lucrurile nu se întâmplă într-un mod organizat, iar acestea sunt cumva despărție: pe de o parte avem patrimoniul, pe de alta activitatea de turism ca o mișcare aproape necontrolată, nu foarte organizată cum ar trebui.”
Suntem la răspântie de perioade de programare pentru atribuirea de fonduri europene și este nevoie de o strategie națională, dar și de una regională privind turismul. „Nivelul de satisfacție al turiștilor trebuie să crească – a mai spus Constantin Apostol. Dar partea organizatorică încă lipsește. De aceea, încercăm să translatăm experiențe și sisteme de lucru din țările europene, iar aceasta a fost și ideea proiectului Recultivatur. Proiectul se finalizează în luna iunie, dar după el trebuie să se întâmple ceva. Este necesar de a defini componentele și sistemul de turism pe care îl putem face în această regiune și sunt poate 15 tipuri de turism.”
Lasă un răspuns