Tot mai mulți băcăuani cu facultate rămîn pe drumuri
• deși rata șomajului scade, intelectualii nu își găsesc de muncă • jumătate dintre cei 577 de șomeri cu studii superioare sînt femei
Tot mai mulți tineri absolvenți de facultăți sînt nevoiți să aștepte ajutorul financiar de la stat pentru că nu-și găsesc locuri de muncă. Nefiresc într-o societate care se vrea civilizată, intelectualii nu-și găsesc servicii și așteaptă, de nevoie, pomana statului. Județul Bacău nu face excepție de la regulă. În prezent, sînt aproape șase sute de intelectuali băcăuani fără loc de muncă, majoritatea femei. Asta explică, mai limpede decît orice, de ce „creierele” noastre aleg, în final, varianta emigrării într-o țară civilizată.
Rata șomajului, în primul trimestru al acestui an, a fost de nouă la sută, în medie pe lună, se arată într-un raport al Direcției Județene de Statistică (DJS), față de 8,4 la sută pe țară și 17,2 la sută în aceeași perioadă din anul 2002. Cu o rată a șomajului de 8,8 la sută, la finele lui martie 2003, județul Bacău se situa pe locul 23 în țară și pe locul 5 în Regiunea Nord-Est, după județele Vaslui, Botoșani, Suceava și Neamț. „Evoluția lunară a ratei șomajului a fost în scădere atît pe total, cît și în mediul rural, în timp ce mediul urban a înregistrat o ușoară tendință de creștere în cursul primului trimestru”, ne-a declarat Eugenia Harja, directorul DJS.
Pe sexe, rata șomajului a fost de 7,3 la sută atît pe țară, cît și în județ, iar din totalul de șomeri băcăuani, 39,5 la sută erau femei. Raportul statisticienilor băcăuani arată că, după studii, 8,2 la sută dintre șomeri aveau studii primare, gimnaziale și profesionale, 15,6 la sută liceale și postliceale, iar 2,4 la sută universitare. Dintre cei 577 de șomeri cu studii superioare, 43,8 la sută erau femei și, tot dintre aceștia, 70,9 la sută erau în ajutor de șomaj, 17 la sută în ajutor de integrare profesională, 5,4 la sută în alocație de sprijin, 0,3 la sută în plăți compensatorii și 6,4 la sută erau șomeri neindemnizați.
Rata șomajului, calculată conform legislației privind zonele defavorizate, ca raport între numărul de șomeri înregistrați și populația stabilă din localitate în vîrstă de 18-62 de ani, a fost de 5,2 la sută în județul Bacău pentru martie, față de 5,6 la sută cît a fost media pe țară. Pe cele două medii, situația este diferită, rata șomajului urban fiind de 4,3 la sută, iar în mediul rural, 6,3 la sută. Statisticienii informează că, dintre orașe, cele mai mari rate ale șomajului le au Slănic Moldova (7 la sută), Tîrgu Ocna (5,6 la sută), Buhuși (5,1 la sută), Comănești (5 la sută), Dărmănești (4,9 la sută) și municipiul Bacău (4,4 la sută). Sub medie, urmează localitățile Moinești (3,6 la sută) și municipiul Onești (2,7 la sută). Cel mai mare șomaj se înregistrează în comunele Roșiori (67,6 la sută), Ungureni (44,1 la sută), Oncești (31,5 la sută), Coțofănești (26,5 la sută).
Muncile sezoniere duc la scăderea ratei șomajului
Rata șomajului a înregistrat în luna aprilie cel mai scăzut nivel din acest an. „În această lună, în județul nostru s-a înregistrat o rată a șomejului de 6,8%, cu două procente mai puțin decît în luna martie”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău. Numărul total de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă s-a redus cu aproape șase mii de persoane. Dacă în martie erau în județ mai bine de 24.000 de șomeri, la sfîrșitul lunii aprilie se înregistrau 18.662 de șomeri, din care 10.590 beneficiari de indemnizație de șomaj. Această scădere consistentă a numărului de șomeri din județul nostru a fost cauzată în primul rînd de începerea muncilor sezoniere. „Multe ramuri economice nu au avut activitate pe timpul iernii. Odată cu încălzirea vremii s-au făcut angajări masive în construcții, agricultură, prestări servicii și confecții”, a mai spus Octavian Țicău. Un alt motiv al creșterii angajărilor din județul nostru este și efectul celor trei burse a locurilor de muncă organizate în această primăvară: bursa femeilor, generală a locurilor de muncă și a rromilor, unde au fost încadrate peste șase sute de persoane.
Din totalul șomerilor înregistrați în luna aprilie în județul nostru, 8.272 nu mai primesc nici un sfanț de la stat, dar se află în baza de date a AJOFM Bacău ca fiind în căutarea unui loc de muncă. O treime din numărul total de șomeri din județul este reprezentat de femei. Peste 6.000 de reprezentante ale sexului frumos nu și-au găsit un loc de muncă. Poate cel mai îngrijorător lucru, deși rata șomajului a scăzut, sînt tot mai mulți șomerii cu studii superioare. (F.P., C.T.)
Lasă un răspuns