Totul despre sfințirea locuinței.
În legătură cu sfințirea casei, întâlnim două feluri de rugăciuni: rugăciune la începerea temeliei casei și rânduiala binecuvântării casei noi. La punerea temeliei unei case se face sfințirea cea mică a apei. După această sfințire, preotul face o rugăciune pentru cei care vor lucra la construirea ei, în acest caz, fiind indicat să fie prezenți și muncitorii. Apoi preotul se roagă pentru statornicia construcției, iar la final îi pomenește pe cei care vor locui în ea. Sfințirea unei case este săvârșită și la renovarea sau curățenia generală a locuinței, dar și la mutarea într-o altă locuință. Ținând seama că omul este solidar cu tot ceea ce îl înconjoară, păcatele, fărădelegile sale întinează spațiul în care acesta le săvârșește sau trăiește. Acesta este motivul pentru care credinciosul nu se mulțumește doar cu o singură sfeștanie și astfel, solicită preotului să le oficieze slujba de sfințire a casei la un an sau chiar mai devreme.
Cum trebuie să ne pregătim pentru sfeștanie?
E de dorit ca toți cei care locuiesc în casa în care se va săvârși sfeștania, să se spovedească. Apoi casa în care urmează a se face sfeștanie, trebuie curățită cât mai bine. Nu este de indicat să stropim cu apă sfințită și să facem rugăciuni pentru a curăți casa de rele, iar aceasta să fie murdară. Pentru slujba sfeștaniei, credinciosul trebuie să așeze o măsuță orientată spre răsărit, pe care va pune: un vas cu apă curată, un pahar cu ulei curat, un bețișor înfășurat la unul din capete cu vată, lumânări, tămâie și busuioc. Pe aceeași masă preotul va așeza Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Agheasmatarul. Ca preotul să-i pomenească pe toți cei care vor locui în noua casă și pe cei apropiați acestora, credinciosul trebuie să pregătească și un pomelnic (o listă) cu numele lor. Cei care vor fi prezenți la săvârșirea acestei slujbei, vor sta în spatele preotului, ca la biserică, fiind toți cu fața spre răsărit. E bine să știm că sfințirea casei vecinului nu înseamnă și sfințirea propriei case. Harul lui Dumnezeu vine acolo unde este chemat, pogorându-se în timpul slujbei de sfințire a apei doar peste apa pregătită din timp pentru acest lucru și nu peste toată apa care există în alte locuri.
Când se poate face sfeștanie?
Preotul trebuie și poate să săvârșească această slujbă de sfințire, oricând credinciosul cere acest lucru. De regulă sfințirea casei este făcută în vremea postului. Însă, ea se poate săvârși chiar și în afara postului, după cum și credinciosul se poate spovedi nu doar în vremea postului, ci ori de câte ori simte nevoia curățirii.
Lasă un răspuns