Inspirată sau nu din înființarea, la nivel național, a Forumului Investitorilor din România, intenția unor importanți oameni de afaceri băcăuani de a crea și pe plan local o astfel de mișcare este reafirmată tot mai vizibil. „Vrem să ne facem auzită opinia în legătură cu viața economică a comunității – spun ei. Vrem să o audă întreaga comunitate, dar mai ales autoritățile, cei care au în mână pâinea și cuțitul la un moment dat și de care depinde dezvoltarea economică”. În Bacău sau în Onești, în oricare oraș sau comună a județului, vocea comunităților economice, oricât de mari sau de mici ar fi ele, oricât de închegate sau dezlânate, ar trebui ascultată de primari, de consilierii locali, de cei care iau decizii, care întocmesc planurile urbanistice generale, bugetele locale și altele asemenea. Forumul Investitorilor din România, în conducerea căruia sunt și doi antreprenori cu mari interese de afaceri în județul Bacău, Ioan Niculae și Ștefan Vuza, a apărut tocmai pe această idee. „Vrem să stăm de vorbă cu guvernanții – spunea președintele său, Ioan Niculae. Chiar dacă nu vor aplica propunerile noastre, măcar să ne asculte, să afle ce ne dorim, cum vedem noi principiile de redresare a industriei românești”.
Fiecare investitor, la un astfel de „sfat al înțelepților în afaceri”, veți spune, și-ar trage spuza pe turta lui. Perfect de acord! Și-ar dori mai ales ce l-ar avantaja pe el. Nicio problemă! Dar aici vorbim despre proiecte dedicate comunității, nu doar unei singure întreprinderi. Credeți că dezvoltarea aeroportului din Bacău ar face bine numai acestuia? Oamenii de afaceri știu că ar avea toți de câștigat, și investitorii și cetățenii de rând, dacă chinezii ar avea, de pildă, cu ce să-și aducă mărfurile lor (și au ce aduce, nu glumă) către Europa Centrală și de Est, cu avioane cargo care să poată ateriza la Bacău. Numai că aceste avioane au nevoie de un aeroport pe măsură, să nu li se înfigă trenurile de aterizare în beton.
Un investitor foarte cunoscut lansa, acum câțiva ani, ideea unui business park în Bacău, pentru proiecte de tip greenfield și afaceri B2B (business to business), care ar fi dus și la rezolvarea pârdalnicei șosele de centură, și aceasta vitală pentru reședința de județ. În Onești, alt investitor se întreba dacă platforma industrială, atât de mare și de dotată cu active potrivite, dar în mare suferință, nu ar putea deveni un fel de parc industrial. Nimeni nu i-a răspuns, poate și pentru că acum toate întreprinderile de acolo sunt în proprietate privată. Ce să mai întreprindă autoritatea locală pe ea? Dar, oare, un parteneriat public-privat, poate și cu ceva fonduri europene, nu se putea încerca?
Idei au mai fost și vor mai fi. Am auzit (și nu contest!) că primarii chiar se sfătuiesc cu unii oameni de afaceri din parohiile lor. Perfect! Numai să nu fie vorba doar de niscaiva sfaturi „private”, deși, până la urmă, și acestea ar duce tot la un fel de B2B.
Petru DONE
Lasă un răspuns