Majorarea taxei de salubrizare cu 30%, propusă de primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu, ajunge în ședința Consiliului Local Bacău programată în a treia zi de Crăciun. Edilul USR insistă să crească taxa, după ce la „dezbaterea publică” organizată de municipalitate a lipsit și el, au lipsit și băcăuanii.
Potrivit proiectului semnat de Viziteu, pentru anul 2023 taxa de salubrizare plătită de persoanele fizice va fi de 14,69 de lei, în creștere cu 30% față de anul 2022, când a fost de 11,30 de lei. De la buget, tot din taxele plătite de băcăuani, se va sigura o subvenție de 8,09 lei, așa încât taxa de salubrizare va ajunge în total la 22,78 de lei de persoană.
Pentru persoanele juridice, instituțiile publice sau orice alte entități cu personalitate juridică, taxa de salubrizare plătită va fi de 17,29 de lei, în creștere cu 30% față de 2022, când a fost 13,30 lei. Subvenția de la buget este de 5,09 lei, ceea ce înseamnă că taxa de salubrizare totală va fi de 22,38 de lei.
Dezbatere în „clandestinitate”
Conform legii, Primăria Bacău ar fi trebuit să supună dezbaterii publice această majorare a taxei de salubrizare, însă executivul local s-a asigurat că băcăuanii pot afla cu mare greutate despre posibilitatea de a propune modificarea proiectului.
Potrivit documentației de la mapa consilierilor locali, anunțul referitor la dezbaterea asupra proiectului de majorare a taxei de salubrizare s-a afișat la sediul instituției și undeva, pe site-ul Primăriei. Instituția nu a emis niciun comunicat de presă în care să invite băcăuanii să facă propuneri și nici măcar pe propria pagină de Facebook nu a popularizat dezbaterea. De altfel, pagina de Facebook a Primăriei Bacău nu „găzduiește” decât ocazional informații de interes major, fiind preferată promovarea „reușitelor” primarului Viziteu, ultima fiind o toaletă de la Piața Centrală.
Așa se face că, formal, Primăria a anunțat pe 15 decembrie o dezbatere publică ce urma să aibă loc pe 19 decembrie 2022. „Nu a existat nicio sesizare, propunere, recomandare privind proiectele în cauză, iar în ziua debaterii publice nu s-a prezentat nicio persona interesată de pe raza Municipiului Bacău care să facă o propunere sau o recomandare in acest sens”, se arată în minuta încheiată în ziua „dezbaterii”.
Așa cum se observă în facsimil, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu nu a participat, el fiind cel care, în urmă cu doi ani, a promis scăderea taxelor în municipiul Bacău, după care, ajuns în funcție, a încercat să le majoreze.
Din taxa de salubrizare, se asigură colectarea și transportul deșeurilor, măturatul și deszăpezirea străzilor, stropitul contra țânțarilor, dezinfecția și deratizarea din Bacău. Ședința Consiliului Local Bacău, unde se supune la vot propunerea primarului Viziteu de majorare a taxei de salubrizare, este programată pentru 27 decembrie 2022, ora 9:30, la Centrul de Afaceri.
Gabi a zis
In toate comunele limitrofe a foat mărita taxa de salubritate. In unele cu mai bine de 50%!
bogdan a zis
Mărești taxa cu 30% dar vrem curățenie. Nu vreau să mai văd lucrători care freacă menta. Pe Mioriței 84,86,88 nu am mai văzut salubritatea de mult.
Adrian a zis
Un oras curat se poate tine doar cu bani si oameni educati.
Cred ca este o masura buna. Oricum este una dintre cele mai mici taxe din tara.
veteranul a zis
O fi facut o dezbaterea pentru marirea taxei de salubritate im Bacau la el acasa, adica in Braila. Oricum acceptarea si entuziasmul unora privitor la aceasta masura denota multa prostie si un fel de masochism. Nu toti au banii corporatistilor trotinetisti, asa ca mai usor cu voluntariatul si extazul, mai pensatilor!
hashhashhhhhh a zis
Gandire de fosila pesedista..
Popovici Costel Ciprian a zis
Ce bine au propus creșterea taxei de salubritate , chiar în ziua când este alaiul : datinilor , tradițiilor și obiceiurilor de iarnă 2022 !!! Felicitări domului primar !
next a zis
Doar mărire și măriri se vrea Nu interesează starea jalinică, mizerabilă a așaziselor platforme de colectare a deșeurilor. Proiectul de hotărâre nu a fost supus dezbaterii publice în termen legal .
La primăria Bacău s-a îțelenit potența . Chiar dacă voi nu vreți eu pot, doar așa spune legea … consiliile locale pot institui taxe speciale..
Ce regulament de instituire și administrare a taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare avem ? Unde este contractul încheiat de prestator cu utilizatorii casnici?
Legea mai prevede:
„Autoritățile administrației publice locale pot implementa și sisteme de abonamente, bazate pe pachete cu un număr anual de ridicări ale containerelor/ recipientelor. Diferențele în plus sau în minus ale costurilor aferente se regularizează anual, conform prevederilor din regulamentul local” , precum și autoritățile locale pot să reducă/ refuze justificat nivelul tarifelor activităților de salubrizare cerute de operatorii de salubrizare.
Acum să vă văd alesul ….aleșilor.
Soma ori ADISUL au prezentat vreun raport referitor la cantitățile de deșeuri reciclabile colectate separat de la utilizatorii casnici și sumele încasate de prestator din reciclabilele valorificate la REMAT.