Sute de patroni din judetul Bacau au renuntat la afaceri, pina in prezent, de teama impozitului forfetar intrat in vigoare de la 1 mai. De altfel, zilnic, la Registrul Comertului din Bacau vin zilnic zeci de mici afaceristi sa anunte suspendarea activitatii firmelor.
„De la inceputul anului, avem inregistrate 68 de radieri voluntare, in conditiile in care, anul trecut, la aceeasi vreme, aveam doar 12 radieri de firme la cerere. In privinta suspendarii activitatii, situatia este si mai dramatica, in sensul ca deja avem, in cele patru luni scurse, 263 de cereri, fata de doar 6, in aceeasi perioada a anului trecut”, sustin reprezentantii Registrului Comertului. Din pacate, impozitul forfetar ii afecteaza in primul rind pe micii intreprinzatori care s-au decis sa suspende temporar activitatea firmelor pe trei ani.
Albert Anton este un mic intreprinzator din zona Slanic Moldova. Omul avea o mica afacere cu lemn pe care este nevoit sa o inchida. „Am decis asta pentru ca nu ma mai ajuta spatiul, fiind foarte mic si, cu noile reglementari in domeniu, nu mai aveam voie sa prestez serviciile de prelucrare a lemnului.
In plus, daca tot vor sa imi ia impozit, chiar daca nu am de lucru, deci nu produc, cu atit mai mult, voi suspenda activitatea, macar pe citeva luni, o jumatate de an”, a declarat omul de afaceri. Dupa depunerea cererii la Registrul Comertului, decizia de suspendare este parafata, in cel mult sase zile de la solicitare, de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bacau. Pentru reactivarea firmei, patronii acestora pot face acest demers la Registrul Comertului in decursul celor trei ani de suspendare.
De la 1 mai, firmele platesc un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca au venituri totale de pina la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei. Impozitul se stabileste pe transe de venit anual, si trebuie platit indiferent daca firmele inregistreaza profit sau pierdere. In acest fel, Guvernul vrea sa atraga in plus 357 milioane lei la bugetul de stat, in acest an. Firmele care isi incep acum activitatea si cele ce isi suspenda temporar activitatea nu sint obligate sa plateasca impozitul forfetar.
Recesiune
De ieri, practic, sintem, oficial, in recesiune. PIB-ul României a scazut, in primul trimestru, cu 2,6 la suta, fata de ultimele luni ale anului trecut, trimitind tara in recesiune tehnica, dupa noua ani de crestere economica (7,1% in 2008, una dintre cele mai puternice rate din Europa, crestere sustinuta de consumul populatiei). Economia României s-a redus, in primul trimestru, cu 6,4 la suta. Guvernul condus de Emil Boc a fost nevoit sa se recunoasca infrint, admitind ca România nu va putea evita criza economica globala, asta dupa previziunile optimiste pentru 2009 si un prim proiect de buget bazat pe o crestere de 2,5%. Chiar si in aceste conditii, guvernul inca mai spera la colacul de salvare pe care l-ar putea oferi agricultura, in acest an, in vreme ce marile companii isi incetinesc activitatea, din cauza lipsei de comenzi.
om de afaceri a zis
oare termenul mai e corespunzator?
... a zis
Sa traiasca FSN-ul c-a facut suta cat leul!!! Guvern de mincinosi si incompetenti ce ne face sa nemancam unii pe altii.