• comtribuabilii trebuie să plătească din timp, deoarece se ia în considerare doar data la care banii au intrat efectiv în Trezorerie
De anul viitor, obligațiile bugetare se vor considera plătite la data înscrisă înscrisă pe documentele de plată eliberate de reprezentanții abilitați ai creditorilor bugetari (în cazul plăților în numerar). Pentru plățile efectuate prin decontare bancară sau prin mandat poștal, impozitele, taxele, contribuțiile și celelalte obligații se vor considera achitate la data cînd banii vor ajunge efectiv în conturile bugetare corespunzătoare. Prin urmare, data la care datoriile la buget sînt achitate nu va mai fi, ca pînă acum, aceeași cu data depunerii ordinului de plată la bancă de către contribuabil, ci cînd sumele vor ajunge de la bancă în contul trezoreriei statului. Noutațile sînt prevăzute în Ordonanța Guvernului nr.61/2002 privind colectarea creanțelor bugetare. Specialiști ai Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău spun că sistemul a trebuit schimbat din cauza modificării acționariatului băncilor românești. Sistemul în care plata impozitului era considerat la data debitării contului bancar al debitorului (data consemnată de bancă pe documentul de plată) a fost moștenit din perioada în care băncile aparțineau statului. În aceste condiții, era firesc să se considere că banii au ajuns la destinație. Această regulă nu mai corespunde acum realității financiare, iar statul are propriul sistem bancar reprezentat de Trezorerie, instituție care asigură încasarea ritmică a veniturilor necesare acoperirii cheltuielilor bugetare. Așadar, noul mecanism stabilit prin OU 61/2002 clarifică situația celor trei părțiimplicate în procedura decontării impozitelor și taxelor prin virament. Statul nu-și mai asumă nici un risc și întreaga răspundere privind plata la termenul prevăzut revine contribuabililor. Dacă sumele ajung cu întîrziere se vor calcula dobînzi și penalități de întîrziere și se vor încasa de la contribuabilul în cauză. În plus, dacă sumele confirmate de bancă prin ordinul de plată și extrasul de cont nu ajung la Trezorerie urmare a intrării băncii în faliment sau a incapacității de plată a acesteia, obligațiile de pltă respective se consideră neachitate.
Pentru neachitarea la termenul scadent a obligațiilor bugetare, debitorii vor plăti către Trezorerii:
• dobînzi de întîrziere de 0,7 la sută/zi;
• penalități de întîrziere de 0,5 procente pentru fiecare lună și/sau fracțiune de lună întîrziere, începînd cu prima zi a lunii următoare celei în care expira termenul de plată;
• penalități de 10 procente, pentru nevirarea în termen de 30 de zile de la data scadenței, a sumelor datorate cu titlu de obligații bugetare și reținute la sursă.
Pentru a preveni plata acestor penalități și majorări, documentele de virament trebuie întocmite și prezentate la bancă în timp optim care să acopere numărul de zile necesar circuitului de compensare Bancă comercială – BNR – Trezoreria statului. (F.POPESCU)
Lasă un răspuns