• dacă nu este respectată procedura stabilită de furnizor, locatarii riscă să plătească, în continuare, căldura și apa caldă la furnizorul public de utilități
Înainte de a face demersuri pentru a găsi cele mai bune oferte de preț, băcăuanii care doresc să-și monteze centrală termică proprie trebuie să obțină întîi avizele de debranșare de la sistemul centralizat de încălzire. Primul acord care trebuie obținut este dat de asociația de proprietari sau de locatari la care solicitantul este arondat. Avizele se obțin foarte ușor, însă principala condiție care trebuie îndeplinită este de a nu avea datorii la asociație, pentru utilitățile primite pînă în momentul debranșării. În cazul în care solicitantul se numără printre restanțierii de milioane ai asociației, el este obligat să-și achite la zi întreținerea. În aceste condiții, pe lîngă costurile destul de ridicate ale centralei, echipamentelor sau manoperei, el este nevoit să mai facă rost și de alte lichidițăți cu care să își achite și facturile restante la întreținere.
Cu acordul scris al asociației de proprietari, locatarii care își montează centrale termice de apartament trebuie să se prezinte la furnizorul de agent termic de care au fost pînă acum deserviți. În baza solicitării de debranșare de la sistemul centralizat, echipele de intervenție de la Termloc sau de la CET se deplasează în apartament pentru a constata numărul elemenților de la caloriferele care vor fi debranșate. Constatarea trebuie să se facă înainte ca vechile calorifere să fie scoase din casă. Operațiunea este foarte importantă și nu trebuie neglijată, întrucît, dacă nu se respectă această procedură, solicitanții riscă să nu fie scoși din baza de date a furnizorului și să plătească, în continuare, căldură și apă caldă la firmele publice, lucru care nu este dorit de nimeni.
Nota de constatare a debranșării realizată de echipele furnizorului de agent termic trebuie operată în baza de date, întrucît suprafața utilă și cea echivalent termică nu va mai fi luată în calcul în momentul repartizării costurilor gigacaloriei. Deplasarea echipelor în teren îi costă pe locatarii care vor să încheie conturile cu firmele de utilități 300.000 de lei, suma putînd fi plătită la Termloc sau la CET în momentul în care se obține avizul de debranșare, care, ulterior, trebuie dus apoi la asociația de locatari. Din momentul în care acest proces verbal ajunge la asociație, este evident că locatarul nu mai are nici o legătură cu tarifele și programele practicate de societățile furnizoare de agent termic.
În cazul în care locatarii care își montează centrală termică proprie optează și pentru calorifere noi, moderne, debranșarea poate aduce un ban în plus. Vînzarea vechilor calorifere, din fontă, poate fi realizată la firme care sînt dispuse, contra sumei de 7.000 de lei elementul, să ia de acasă caloriferele. Comercializarea este însă mult mai avantajoasă în momentul în care proprietarii merg cu caloriferele la firmele de preluare a fierului vechi.
Lasă un răspuns