Liderii Coaliției au convenit, luni seara, ca de la 1 ianuarie să crească punctul de pensie cu 12,5%, iar de două ori pe an să se acorde ajutoare sociale pentru pensionarii cu pensiile mai mici de 3.000 de lei.
Măsurile decise de coaliția de guvernare formată din PNL, PSD și UDMR au fost anunțate de liderii celor trei partide luni seară.
Astfel, vor fi acordați câte 1.000 de lei pentru cei care au pensie sub 1.500 lei, câte 800 de lei pentru cei cu pensie sub 2.000 și câte 600 de lei pentru cei cu pensie sub 3.000 de lei.
Adică un pensionar cu un venit sub 1.500 de lei va primi 500 de lei în ianuarie și 500 de lei în iunie.
De asemenea, cei care au pensii de handicap vor primi a treisprezecea pensie.
În plus, pensionarii cu pensii de până la 1.700 de lei vor primi carduri sociale în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023. De asemenea, se va acorda un sprijin de 1.400 de lei în două tranșe semestriale ca ajutor pentru energie pentru pensionarii cu pensii de până la 2.000 de lei.
Deciziile Coaliției:
- Creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a punctului de pensie va fi, astfel, de 1.784 de lei.
- Sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensiile până la 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărţite în două tranşe care se vor acorda la începutul şi la jumătatea anului 2023.
- Acordarea celei de-a treisprezecea indemnizații pentru persoanele cu handicap.
- Actualizarea cu rata inflației a indemnizațiilor pentru veteranii și văduvele de război, începând cu 2018 de când au fost înghețate (creștere de aproximativ 30 la sută)
- Alocațiile cresc de la 1 ianuarie cu rata inflației.
Votantul a zis
Conform legii 263/2010 „Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.”. Deci punctul de pensie ar trebui sa crească cu 19%. Dar cine sa cunoască legea: Ciolacu? care dacă citește doua rânduri lesina; Ciuca? care vorbește ca Gaga când nu știe lectia; Budai? care are ca performanta avansarea de la șofer la ministru sau Caciu? care încurcă debitul cu creditul și nu știe sa citească un bilanț…
Singura certitudine este creșterea punctului de pensie, restul sunt pomeni care se dau sau nu. Pomenile nu ajuta pensionarul; îl umilesc, îl țin capiv și îl fac dependent de politic.
Dani a zis
Deci cine are pensi 1999 lei va mai primi 1400 lei/an plus 1500 lei ( 250×6 luni) plus alte cateva sute de lei daca are pana in 3000 lei si va ajunge sa castige intr-un an mai mult decat cel cu pensie de 2000-2500 lei. Buna guvernare hahaha
PensIonica a zis
Pensia este un contract social bazat pe contributivitate si nu ajutor social. Ajutoare se pot livra prin cantine publice, etc dar nu din bugetul de pensii!
Gil a zis
Aveți dreptate. Pensia este contribitiva, nu pomana pt puturoșii care vor vota fărădelegea.
next a zis
Franța a luat ” taurul de coarne ” și în anul 2019 a prezentat proiectul de reformare a sistemul pensiilor publice franceze, document ale cărui principale prevederi desființează pensiile speciale și impune un sistem unic de calcul al pensiei, în funcție de contribuții.
Astfel „sistemul bizantin al pensiilor”, cum l-a botezat France 24, cu 42 de scheme speciale diferite de pensionare va dispărea. Practic, pensiile speciale în Franța nu vor mai fi.
La noi nu se poate , nu se vrea. Motivația impotenței ar fi cenzura ccr adică se ajunge la mânăreala unor personaje aflate într-o evidentă stare de incompatibilitate absolută în condițiile în care tebuie să judece o chestiune în are un vădit inters, fiind persoane direct vizate de eliminarea pensiei specială.
Timp de 10 ani se vorbește despre noua lege a pensiilor iar de vreo 5 ani despre reformarea sistemului public de pensii, recalculare a pensiilor și eliminarea pensiilor speciale.
Într-o duplicitate deșănțată se perpetuează ciclic paralelismul între tipurile de clasele sociale inferioare și înalte, influențate exclusiv de factorul privind nivelul veniturilor.
Astfel asistații , clasa inferioară, constituie permanent o masă de manevră printr-o vertabilă acțiune de mobbing social exercitătă de priveligiații vremelnici asistați și apărați de specialii din clasa înaltă.
Moise Carmen a zis
Este o discriminare pentru cei cu handicap,după ce ca au pensiile foarte,foarte mici,le dau doar a 13 pensie,care nu este nici măcar cât prima transa de bani care o primesc ceilalți pensionari.Ei cu ce sa trăiască,la ei nu se gândește nimeni.Eu am grija de un unchi care are o pensie de 395 lei.Ma întreb dacă nu eram eu cum se descurca acest om care merge în bastoane?Menționez ca nu are drept de însoțitor.La acești oameni chiar nu se gândește nimeni?Toată lumea cere,dar ei?