Operatorii care achiziționează lapte, precum și producătorii deținători de cotă de lapte pentru vânzări directe trebuie să depună, la Centrul Județean Bacău al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), până pe 14 mai inclusiv, fără penalizări, declarațiile anuale privind livrările, respectiv vânzările, realizate în anul de cotă 2012/2013. Anul de cotă s-a încheiat la 31 martie 2013. Declarațiile trebuie depuse de producătorii care dețin cotă pentru vânzări directe și de operatorii care achiziționează lapte de la producători.
Producătorii deținători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declarația anuală pe baza datelor din Caietul fermierului. În funcție de cantitatea de cotă de vânzări directe deținută, Caietul fermierului este de două tipuri: tip A (pentru producătorii care dețin cotă mai mare de 5.000 de kilograme) și tip B (pentru o cantitate mai mică de 5.000 de kilograme). Producătorul care deține cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declarația anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă.
Cei care achiziționează lapte din județul Bacău trebuie să depună la regiunea de care aparțin, respectiv Regiunea Iași, declarația anuală privind cantitatea de lapte achiziționată în anul de cotă 2012/2013, termenul limită fiind tot 14 mai 2013.
Producătorilor de lapte care nu depun în termenul legal stabilit declarația anuală privind cantitățile comercializate li se aplică penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva națională. Cotele individuale nu vor fi retrase dacă producătorii deținători de cotă vor transmite, împreună cu declarația anuală, și o justificare scrisă, datată și semnată, asupra imposibilității transmiterii acestei declarații în termenul legal.
Pentru cumpărătorii de lapte care nu depun la termen declarația anuală privind cantitățile achiziționate, sunt calculate penalități pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai.
Penalitatea reprezintă suma corespunzătoare taxei datorate pentru o depășire de 0,01% din cantitățile de lapte care i-au fost livrate de producători pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Suma trebuie să fie cuprinsă între 100 și 100.000 EUR. În egală măsură, cumpărătorul care nu trimite declarația anuală riscă să piardă dreptul de a achiziționa lapte de la deținătorii de cotă, prin retragerea aprobării.
În județul Bacău, doi cumpărători de lapte au obligația depunerii Declarației anuale la livrări pe baza evidențelor privind cantitățile de lapte achiziționate de la producător în anul de cotă 2012 – 2013 și 14.117 producători deținători de cotă la vânzări directe pe baza datelor din caietul fermierului. (Petru DONE)
Lasă un răspuns