Conform datelor centralizate de de Asigurări de Sănătate Bacău există un deficit de 41 de medici de familie în tot județul. Ar fi nevoie de medici în special în mediul rural, acolo unde un medic are în grijă și câteva mii de pacienți.
Nicio cerere de deschidere a unui cabinet, în ultimii doi ani
Un sistem informatic care merge în sincope, mulți pacienți și foarte multe hârtii de completat – toți acești factori îi determină pe cei care profesează la țară să își dorească să plece sau să iasă la pensie, dacă îndeplinesc condițiile. „Mulți vor să plece de tot din sistem, din toate aceste motive. Este enorm de multă hârțogăraie”, spune și președintele Colegiului Medicilor Bacău, dr. Elena Stângă.
Cert este că pentru mediul rural, în ultimii doi ani, nu s-a înregistrat nici o cerere de deschidere a unui nou cabinet.În total, CAS Bacău a încheiat cu medicii de familie, pentru anul 2018, un număr de 273 contracte, 144 contracte pentru zona urbană și 129 pentru zona rurală.
Medicii care ies la pensie aleg să țină cabinetele în continuare
Lipsa de cadre medicale îi determină pe mulți medici de familie să nu își încheie cariera la momentul ieșirii la pensie. De multe ori, aceștia nu au cui să vândă praxisul, iar mii de pacienți ar rămâne pe drumuri pentru că medicii tineri își doresc să profeseze mai mult în orașe și mai puțin la țară.„În cursul anului 2017 și până în prezent au ieșit la pensie un număr de 23 medici de familie, din care 14 au optat să continue activitatea ca medici titulari și 4 ca medici angajați. Până la sfârșitul anului, încă 2 medici de familie urmează să iasă la pensie dar opțiunea lor este de a continua contractul cu CAS Bacău”, declară Dan Stoica, director de relații contractuale CAS Bacău.
Fiecare din cele 85 de comune ale județului are câte un medic de familie titular, cu excepția a două comune, Sărata și Itești, nou înființate în 2004-2005, care sunt deservite de medici de familie din localitățile limitrofe.
Lasă un răspuns