• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Uncategorized / Delăsare fără limite la primăriile din județ

Delăsare fără limite la primăriile din județ

Ziarul de Bacau 30 septembrie 2003 Lasă un comentariu

LikeShare

Campania agricolă este mai importantă decît asistența socială

• mulți copii stau de săptămîni întregi în spital pentru că asistenții sociali ai primăriilor localităților din care provin sînt în concediu • ca peste tot la țară, și aceștia au de cules struguri și porumb, abandonînd problemele de serviciu • fără anchetele sociale ale primăriilor, soarta copiilor abandonați nu poate fi hotărîtă de nimeni • în tot acest timp, micuții sînt obligați să stea în pătuțul de spital, în loc să se bucure de căldura unei familii • fiecare zi de spitalizare în plus a unui copil costă Spitalul Pediatric 300.000 de lei

Anchetele sociale care ar trebui realizate de reprezentanții primăriilor din județ se fac, mai nou, în funcție de muncile pe care le au de efectuat în viața de zi cu zi, pentru propriile gospodării, asistenții sociali. Conform legislației în vigoare din România, cei care trebuie să facă primii demersurile pentru a rezolva problemele copiilor abandonați în unitățile spitalicești sînt asistenții sociali ai primăriilor din localitățile din care provin copiii. Numai că aceștia sînt ultimii care par să înțeleagă rolul lor în ce privește soarta copiilor abandonați în unitățile medicale, din moment ce nu depun nici un efort și amînă cu lunile efectuarea acestor demersuri. Acum, toată atenția lor se concentrează asupra muncilor cîmpului și nicidecum la micuții uitați de părinți în spital, pentru care nimeni nu face nimic.

Asistentul social din Blăgești ascunde sub concediu cazurile nerezolvate

Una din comunele care are cei mai mulți copii abandonați în secțiile de pediatrie este Blăgești. Bianca Marin, de patru luni, stă în spital de la sfîrșitul lunii august și chiar dacă a fost recuperată din punct de vedere medical, nimeni nu a venit să se intereseze măcar de soarta ei. În aceiași situație se află și gemenii Costin și Georgiana Vrînceanu, din satul Poiana Negustorului, a căror soartă a fost lăsată la voia întîmplării. Salonul copiilor din Blăgești abandonați în spital este completat de Dorin Bucătaru, de doi ani și jumătate, care a fost internat la jumătatea lunii august, fără ca cineva din familia lui să mai dea de atunci vreun semn de viață. Pentru toți acești copii, Primăria din Blăgești ar fi trebuit să realizeze anchete sociale și să propună Comisiei Județene pentru Protecția Copilului Bacău, care hotărăște destinele acestor copii, o soluție de reintegrare socială. Numai că Mihai Sandu, referentul social al Primăriei Blăgești, nu a făcut nici un demers pentru a scurta perioada în care micuții sînt privați de căldura unui cămin, fie el și adoptiv, în cazul în care aceștia chiar nu sînt doriți de părinți. Mai mult decît atît, asistentul social își va lua concediu, pentru că la țară este în toi campania agricolă, iar copiii mai pot să aștepte în spital, pe cînd vița și porumbul, nu. „Trebuie să merg la Poiana Negustorului și la toate familiile care au copiii în spital, ca să fac anchetele sociale. Nu am avut timp să merg pînă acum, pentru că am avut foarte multe de făcut: să împart laptele praf, să fac anchete sociale pentru minorii care au comis fapte penale sau pentru cei care sînt în proces de divorț. Săptămîna asta o să plec în concediu, dar cînd mă întorc o să mă ocup și de anchetele astea”, spune asistentul social Sandu Mihai.

Referentul din Orbeni e în concediu, dar nimeni nu-i ține locul

În salonul abandonaților din Secția de Recuperare Nutrițională a Spitalului Pediatric Bacău se află și Mihaela Pruteanu, din localitatea Orbeni. Micuța a fost adusă de salvare la spital în stare gravă la sfîrșitul lunii august, însă după tratamente intensive a fost recuperată. Fetița este un mai vechi client al unității spitalicești, iar cadrele medicale spun că șansele de reintegrare familială sînt foarte mici, în condițiile în care mama este oligofrenă și de negăsit. Chiar și așa, nimeni nu s-a grăbit să facă ceva pentru a scurta perioada pe care Mihaela este obligată să o petreacă în spital. „Asistentul social este în concediu de săptămîna trecută și o să revină săptămîna viitoare. Maria Fain, ea se ocupă de toate cazurile astea. Nu știu dacă a făcut sau nu anchetă socială, nu-i ține nimeni locul. Acum e la cules, că așa e la noi, la țară, toamna, dar cînd o să se întoarcă o să vă dea ea mai multe date”, ne spunea vineri, la telefon, o funcționară de la Primăria din Orbeni. În aceste condiții, ca și copiii din Blăgești, și Mihaela va trebui să aștepte să se termine culesul pentru a spera să ajungă în sînul unei familii.

Micuța abandonată în Bijghir va îmbătrîni în spital

Ultimul caz al unui copil abandonat este cel al bebelușului care în urmă cu două săptămîni a fost lăsat la poarta unui sătean din localitatea Bijghir, comuna Buhoci. După ce a fost învelită în scutece și o pungă, micuța de numai două săptămîni a fost abandonată de mamă la o poartă, doar faptul că a fost găsită la timp salvînd-o de la moarte. Polițiștii și medicii au așteptat în zadar ca mama iresponsabilă să-și îndrepta greșeala, însă pînă acum aceasta nu a dat nici un semn de viață. Anchetatorii nu au nici un indiciu în ce privește identitatea mamei sau a copilului, iar Protecția Copilului așteaptă ca autoritatea locală din Buhoci să finalizeze ancheta socială pentru a lua o hătărîre. Numai că referentul social din această comună nu a făcut nici un demers pentru a rezolva problema micuței care acum este internată în Secția de Pediatrie a Spitalului Pediatric. „Nu am nici o sesizare despre acest abandon, primarul și viceprimarul sînt în concediu, nu știu cum o cheamă pe mamă, nici unde este copilul. Am să văd ce s-a întîmplat cu copilul și am să mai vorbesc cu polițistul”, spune Mihaela Zaharia, asistentul social de la Primăria din Buhoci. Atitudinea referentului care declară că nu știe unde este copilul este cel puțin bizară, în condițiile în care autoritățile în domeniul protecției copilului din județ așteaptă de la ea, de mai bine de două săptămîni, o anchetă socială, pentru a decide unde va pleca fetița abandonată. Acest demers ar fi putut fi rezolvat încă din primele zile după abandon, în condițiile în care identitatea mamei și a micuței nu este stabilită, iar fetița ar fi putut părăsi, de mult timp, unitatea spitalicească.

Cine-i trage la răspundere pe asistenții sociali delăsători?

Marea problemă este că aceste cazuri nu sînt singulare și că, de cele mai multe ori, toți asistenții sociali reacționează în acest mod cînd vine vorba despre copii abandonați. Pentru că au autonimie, primăriile nu pot fi trase la răspundere de șefii de la Protecția Copilului, chiar dacă anchetele pe care ei sînt obligați prin lege să le realizeze sînt vitale pentru a se stabili soarta unui copil nedorit de părinți.

Faptul că micuții abandonați în spital trebuie să stea în spital cu lunile, din cauza delăsării unor funcționari, nu sînt singurele efecte. Fiecare zi de spitalizare în plus a unui copil abandonat costă Spitalul Pediatric Bacău 300.000 de lei. În loc să modernizeze saloane, să asigure o medicație corespunzătoare sau mîncare bună celor care chiar au nevoie de îngrijiri medicale, conducerea Spitalului Pediatric și potențialii asigurați trebuie să suporte, de asemenea, consecințele delăsării funcționarilor de la țară. (Costinela BREAHNĂ)

LikeShare

Din categoria: Uncategorized

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Tânără din Bacău, „tâmâduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia

Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”

Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”

Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”

Târgul educațional UBc, destinat liceenilor din județele Bacău, Neamț și Vrancea

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • berusca lucian la Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”
  • Vax albina la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”
  • cristi la Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”
  • Micu la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”
  • Ungureanu Dan la Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău