Compania KWS Seminte a organizat, impreuna cu societatea Servchimex, din Bacau, un simpozion de prezentare a 13 hibrizi de porumb din oferta 2010, care au fost plantati pe un lot demonstrativ organizat de Servchimex in ferma sa din Itesti. La eveniment au participat fermieri si specialisti din institutiile agricole bacauane. „Lotul pe care au fost plantati hibrizii – a spus reprezentantul KWS, Ioan Puiu, director regional de vinzari al companiei – a fost organizat foarte bine, pentru ca doar in conditii de tehnologie foarte buna apar diferente intre hibrizi si putem arata fermierilor ce poate fiecare hibrid in parte. Astfel, am putut obtine un clasament al celor mai buni hibrizi, in ceea ce priveste umiditatea din boabe la momentul recoltatului si productia de boabe”.
Lotul demonstrativ de la Itesti a fost semanat in ziua de Sfintul Gheorghe si a fost recoltat de Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil, pentru ca in agricultura calendarul sarbatorilor este altfel organizat. Porumbul a crescut atit de inalt, incit – cum se spunea odata – lanul putea inghiti lejer cal si calaret dimpreuna. „Am cultivat cei 13 hibrizi KWS pe un lot cu o lungime totala de 376 de metri – ne-a spus inginerul Petrica Rusu, seful fermei din Itesti. Un singur hibrid a fost cultivat pe o latime de opt metri, la distanta de 0,70 de centimetri, in total pe 104 rinduri. Sint hibrizi buni. Am avut, in comercial, 184 de rinduri, unde am scos 11,8 tone de boabe, la o umiditate buna. Tarlaua a fost amendata cu gunoi de grajd anul trecut, pentru ca urma sa punem porumb, iar porumbului daca ii dai mincare si apa, creste. Dar si tehnologia trebuie aplicata ca la carte, cum se spune. Eu cred ca vom avea o colaborare buna cu KWS, care alaturi de alte companii din domeniu, ca Pioneer, Monsanto sau Syngenta pot asigura calitate productiei pe care vrei sa o obtii”.
Echipa de vinzari specializata pe porumb in Moldova
Recoltarea lotului s-a facut in prezenta participantilor la simpozion, gradat, pe fiecare hibrid in parte, iar productia obtinuta a fost cintarita si masurata la umidometru, pentru stabilirea calitatilor fiecarui soi de porumb. Reprezentantii de vinzari din Moldova ai KWS au fost si ei la fata locului – Sebastian Gheorghiu (Bacau, Neamt), Radu Petre (Iasi, Suceava, Botosani) si Marius Bulgaru (Vaslui, Vrancea).
Compania KWS a venit in zona Moldova in anul 2000, unde era cunoscuta mai ales pentru semintele de sfecla de zahar comercializate. Din anul 2004, a inceput sa vinda si seminte de porumb. In ultimii doi ani, insa, in zona lucreaza si o echipa specializata numai pe vinzarea de porumb.
De aproape 155 de ani pe piata
KWS este o companie privata, cu capital german, cu o cifra de afaceri de 800 de milioane de euro, din care peste 10% se intorc permanent in cercetare – a precizat Ioan Puiu. Compania are peste 3.200 de angajati in lume si este numarul doi pe plan european in seminte, dupa o companie americana, ca si in Romania. La productia de seminte de porumb siloz este, insa, pe primul loc. KWS produce si seminte de rapita, de floarea soarelui sau cereale. Cel mai cultivat hibrid de porumb in Europa este un hibrid KWS, Ronaldinho, pentru boabe si siloz timpuriu, care va intra anul viitor in Romania.
KWS este prezenta in Romania din 1993, cind a introdus primele testari ale hibrizilor sai. In 1995 a inceput prima promovare a soiurilor de rapita si a hibrizilor de porumb continuind cu activitatea de comercializare a lor. Din 2002, KWS s-a implicat in producerea de saminta hibrida la porumb si floarea soarelui, infiintind in acelasi an si KWS Seminte – subsidiara grupului german in Romania.
Cu o experienta de 155 de ani, KWS a intrat in Europa de Est in perioada 1907 – 1908, in Ucraina, cu firme pe care le are si astazi. In 1928, a aparut prima firma KWS in Ungaria, care a functionat pina in 1945 si reinfiintata din 1970.
Lasă un răspuns