Cătălina Ciofu, deputat PNL Bacău, a transmis un comunicat cu ocazia Zilei Mamei, sărbătorită în România în prima duminică din luna mai, și instituită în 2009, prin legea 319:
5 mai – De Ziua Mamei, nu doar să ne gândim, ci și să facem ceva pentru mamele minore din România
În acest an, pe 5 mai, am sărbătorit și Ziua Mamei, când gândurile noastre se îndreaptă spre miracolul de a da viață și spre cele care, săvârșind acest miracol, ne-au adus pe lume, creând astfel o legătură care nu poate fi ruptă de nimeni și de nimic.
Totuși, nu putem să nu ne aducem aminte și de faptul că, pentru unele dintre mamele din România, acest miracol și bucurie cum alta nu există într-o viață întreagă vine, din cauza unor circumstanțe excepționale, cu o serie de complicații și decizii nefirești, dureroase, pe care am simțit că trebuie să fac ceva pentru a le preîntâmpină.
Astfel, împreună cu ai mei colegi și, mai ales, ale mele colege din grupul parlamentar al Partidului Național Liberal, am susținut și, în sfârșit, adoptat, săptămâna aceasta, PL-x 92/2024 prin care mamele minore, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, capătă dreptul să decidă cu privire la copilul lor (putând să semneze documente cu caracter medical și/sau administrativ care au legătură cu îngrijirea, creșterea și dezvoltarea copilului) și dreptul să primească indemnizația de creștere a copilului, precum și celelalte drepturi financiare care derivă din recunoașterea calității lor de mame.
Această intervenție legislativă a fost motivată de faptul că, până la adoptarea modificărilor la care facem referire, tații copiilor (de multe ori majori) sau părinții minorei devenite mame puteau decide în numele acesteia cu privire la soarta copilului, iar indemnizația de creștere a copilului ajungea în conturile tatălui sau părinților mamei minore care, în cele mai multe situații, nu o utilizau pentru creșterea copilului.
Desigur, existența mamelor minore este un fenomen nociv, cauzat de cele mai multe ori de factori legați de condițiile de viață sau de educație, fenomen a cărui extindere trebuie limitată. Însă, atâta timp cât el există, este profund nedrept ca mamele să nu poată lua decizii privitoare la copiii lor și să nu beneficieze de indemnizațiile aferente, rămânând, însă, cu obligația de a crește copilul.
Mai mult, simplul fapt că nu ele beneficiau de această indemnizație putea încuraja persoanele majore din viața lor să nu prevină eventualele sarcini, pentru ca astfel să beneficieze de respectiva indemnizație. Prin adoptarea acestei legi, facem un pas spre normalizarea vieții mamelor minore, un pas care va fi urmat, sperăm noi, de mulți alții, necesari combaterii cauzelor acestui fenomen.
Ana a zis
Mamele majore s-au săturat să muncească pentru mamele minore, fiecare trebuie să-și crească proprii copii, nu suntem obligate să creștem copiii altora, la muncă!
Viorel Berca a zis
FIX=PIX! Bai nemernicilor, trebuie sa faceti ceva cu Romania!
O strategie nationala in jurul familiei.
Gradul de saracie si sucultura in care ati adus tara, cauzeaza situatii de acest gen.
Subventionati chirii, tinerii la inceput de drum, revolutionati invatamantul sa nu produca masteranzi, doctoranzi si multi licentiati…someri acasa la parinti, ci viitoarea forta de munca calificata.
Opriti bransamentele politice si ale smecherilor din servicii la bani publici daca vreti sa avem o tara civilizata!
Alex a zis
Până la o strategie națională, ar fi cazul de una europeană. În orice caz, în afara de asta cu descurajarea natalității și înlocuirea băștinașilor cu imigranți.
lucas gregoriu a zis
ce sa faceti voi, n-ati facut nimic pana acuma, sunt aceleasi probleme pe care spuneti ca le rezolvati an de an…
ne-ati mai facut si teroristi ca nu ne vaccinam, n-ati facut nimic cu nivelul de trai, v-ati imprumutat ca sa achitati datorii, n-ati investit nici macar in educatie si acuma cand deja am alunecat in prapastie, spuneti ca faceti si dregeti.
Teo a zis
Dar ziua mamei nu e pe 8 martie de când sa schimbat? AAAA da a-ți luato dupa spanioli!!!!
Dorel Sandulache a zis
Oare, ce a-ți făut, vobe … vorbe …. vorbe … V-ați amintit acum? Scuze, jenant, să nu spun cevea mai jnenant …
Doamne ajută.