Toți politicienii trimiși de băcăuani în Camera Deputaților agreează sau nu au nimic împotriva referendumului cerut de Coaliția pentru Familie și capii Bisericii. Cei doi deputați liberali au votat diferit în ședința de azi a Camerei Deputaților, iar singurul parlamentar USR Bacău s-a ferit să-și exprime opțiunea.
Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi „împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Cele 22 de voturi contra aparțin unor parlamentari PNL și USR, niciunul de la PSD. De la PMP, cu excepția lui Robert Turcescu, aleșii au votat „pentru”.
Coaliția pentru Familie i-a unit la vot și pe deputații băcăuani
Județul Bacău a trimis în Parlament 10 deputați, dintre care cinci de la PSD (Petru Gabriel Vlase, Theodora Șotcan, Ionel Floroiu, Lucian Şova, Claudiu Augustin Ilişanu și Costel Dunava), doi de la PNL (Tudorița Lungu și Ionel Palăr), unul de la USR (Lucian Daniel Stanciu Viziteu) și unul de la ALDE (Constantin Avram).
Toți deputații PSD au votat „pentru”. De la PNL, Tudorița Lungu s-a abținut, iar Ionel Palăr a votat „pentru”. Constantin Avram (ALDE) a votat „pentru”, iar Lucian Daniel Stanciu Viziteu (USR) s-a abținut de la vot. Votul a fost electronic, niciun parlamentar de Bacău nu a votat contra.
Ce mai trebuie pentru a se ajunge la urne
Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
Iniţiativa Coaliției pentru Familie urmează să fie trimisă Senatului pentru dezbatere şi vot.
Lasă un răspuns