Stratului de ozon i-a fost dedicată o zi, la nivel mondial, în urmă cu 31 de ani. O breșă în acest strat creşte incidenţa cancerului de piele, diminuează sistemul imunitar şi provoacă sau agravează alte afecţiuni. Pe tema Zilei internaționale pentru protecția stratului de ozon, deputatul Claudiu-Augustin Ilişanu (PSD Bacău), membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic, a făcut o declarație în Camera Deputaților.
În declaraţia sa politică „De Ziua internaţională a stratului de ozon ce va fi celebrată duminică, 16 septembrie, să nu uităm că sănătatea generaţiilor viitoare stă în strânsă legătură cu grija noastră faţă de mediul înconjurător“, deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilişanu transmite un mesaj privind celebrarea zilei internaţionale a stratului de ozon.
”Duminică, 16 septembrie, va fi celebrată ziua internaţională a stratului de ozon, care face parte din calendarul Organizaţiei Naţiunilor Unite încă din anul 1994, marcând semnarea pe 16 septembrie 1987 a protocolului de la Montreal privind reducerea substanţelor chimice ce distrug stratul de ozon din structura stratosferei. În ultima jumătate de veac, prin creşterea îngrijorătoare a compuşilor cloruraţi, s-a creat o breşă în stratul de ozon deasupra Antarcticii. S-a demonstrat, pe baza unor studii, că aceasta creşte incidenţa cancerului de piele, a diminuării sistemului imunitar şi a altor afecţiuni. Tratatul de la Montreal a fost cel mai important şi efectiv act de cooperare internaţională care, astăzi, la 31 de ani de la încheierea sa, îşi arată efectele benefice prin refacerea ozonosferei“.
Deputatul PSD Bacău menţionează importanţa acestei zile care desemnează un important angajament internaţional în politica de mediu: „Acest act de cooperare internaţională şi de înţelegere a efectelor devastatoare pe care le poate avea utilizarea iresponsabilă a anumitor substanţe asupra mediului, ar trebui să fie un exemplu elocvent şi pentru alte măsuri de protecţie a mediului în ceea ce priveşte utilizarea maselor plastice, a deşeurilor sau a combustibililor. Societatea civilă şi consumatorii principali ai resurselor mediului trebuie să conştientizeze faptul că stratul de ozon aduce cu sine efecte negative în viaţa oamenilor. Prin Legea nr. 84/3 decembrie 1993, ţara noastră a aderat la Convenţia privind protecţia stratului de ozon, adoptată la Viena la 22 martie 1985, şi la Protocolul de la Montreal, precum şi la alte amendamente ale Protocolului (Copenhaga, 1992; Montreal, 1997; Beijing, 3 decembrie 1999). Prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei Europene din 11 decembrie 2015 referitoare la determinarea limitelor cantitative și alocarea cotelor, pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2016, pentru substanțele reglementate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1005/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind substanțele care diminuează stratul de ozon, dar şi prin alte decizii, România alături de statele europene, devine conştientă de faptul că un mediu sănătos depinde, într-o mare măsură, de coerenţa măsurilor adoptate la nivel global, european dar şi local privind lupta împotriva diminuării stratului de ozon“.
Claudiu-Augustin Ilişanu conchide, în declarația sa: „Dragi colegi, ştim cu toţii că un echilibru între mediul înconjurător şi societate este garanţia durabilă că generaţiile viitoare vor putea respira un aer curat şi nu vor suferi efectele nocive ale acţiunilor noastre împotriva naturii. Să protejăm natura pentru că de ea depinde armonia din univers, dar şi buna desfăşurare a vieţii noastre!“. (sursa: comunicat de presă)
Lasă un răspuns