Deputatul Cristian Ichim (USR Bacău) face un apel la colectarea selectivă și reciclare, dar și la prevenirea risipei. Într-o declarație politică, parlamentarul USR face referire la incendiul încă nestins de la Oituz și la schimbările climatice.
Schimbările climatice afectează toate regiunile lumii. Calotele glaciare se topesc, iar nivelul mărilor și oceanelor este în creștere. În unele regiuni, fenomenele meteorologice extreme și precipitațiile sunt tot mai frecvente, în timp ce altele se confruntă cu valuri de căldură și secetă extreme. Potrivit Comisiei Europene, se așteaptă o intensificare a acestor fenomene în următoarele decenii.
Oamenii de știință se așteaptă ca temperaturile din Europa să crească mai repede decât media globală. Pe tot continentul, frecvența și intensitatea valurilor de căldură au crescut deja și este de așteptat ca aceasta să continue.
Iar acest lucru începe deja să-și facă simțite efectele pentru că incendiile de proporții au apărut deja și în România.
Pădurea Oituz arde de 6 zile. Incendiul care a izbucnit sâmbătă după-amiază în zona Piatra Șoimului este greu de controlat și s-a extins pe 28 hectare. Pompierii intervin pentru a cincea zi consecutiv şi fără întrerupere pentru stingerea flăcărilor.
Intervenția este dificilă pentru că terenul e foarte accidentat, iar accesul este dificil și periculos, deoarece pe acolo a trecut linia frontului în Primul Război Mondial și se află elemente de muniție rămasă neexplodată.
O echipă de pirotehniști de la ISU Bacău s-a deplasat la Ocolul Silvic cu o autospecială pirotehnică pentru a identifica și înlătura elementele de muniție rămase neexplodate. Acestea pot pune în pericol viața tuturor participanților la misiune.
Forțele Aeriene Române intervin în județul Bacău pentru a-i sprijini pe pompierii care încearcă să stingă incendiul de pădure. O aeronavă din dotarea Forțelor Aeriene Române configurată pentru stingerea incendiilor acționează în sprijinul pompierilor de la ISU Bacău. Cum putem ajuta planeta și, implicit, pe noi înșine? Este suficient să avem puțină grijă la felul în care ne ducem existența zilnic.
Să colectăm selectiv, să nu risipim hârtia, apa, curentul, să reciclăm aparatura electronică și electrocasnică, să scăpăm de pungile de plastic și multe altele.
– deputat Cristian Ichim, USR Bacău
Alex a zis
Defrisarile girate de imparatul Pnlului par a fi o cauza mai directa decat selectia deseurilor.