Deputatul băcăuan USR, Cristian Ichim, a decis înființarea, la nivel național, a unui grup de lucru împreună cu reprezentanții școlilor de șoferi. Parlamentarul are întâlniri regulate cu aceștia pentru a găsi cele mai bune soluții în vederea îmbunătățirii legislației din domeniul siguranței rutiere.
„Le mulțumesc pentru răbdare și discuții domnilor Petrică Bordeianu, președintele Federației Naționale a Formatorilor Auto din România, și Ion Nicorescu, președintele Asociației Școlilor de Șoferi și Instructorilor Independenți din Neamț, cu care am avut ocazia să mă consult în legătură cu situația școlilor de șoferi, a programei de pregătire a școlilor de șoferi, a metodologiei de examinare a candidaților pentru obținerea de permise auto și alte probleme specifice siguranței rutiere.
Întâlnirile mele legate de siguranța rutieră vor continua și sper să am ocazia să mă sfătuiesc cu cât mai mulți dintre dumneavoastră, cei care sunteți implicați în activități din domeniul siguranței rutiere. Mai toate concluziile din ultimele zile duc spre o nevoie clară: legislația din domeniul educației auto trebuie schimbată, deoarece actualul sistem de organizare a activității în domeniul educației auto este depășit”, susține Cristian Ichim.
Unul dintre punctele centrale prezentate de toți reprezentanții școlilor de șoferi a fost despre implicațiile pe care le au ordinele de ministru în activitatea școlilor (Ordinul Ministrului Transporturilor 733/2013, Ordinul Ministrului Sănătății 1049/2019 etc.) și modul în care acestea le afectează activitatea.
„Cred în nevoia unei legislații care să apară în urma consultării permanente dintre politic și societatea civică, cu un accent puternic pe nevoile celor care vor beneficia sau implementa măsurile pe care politicile publice le vor produce la nivelul societății. Discuțiile mele cu reprezentanții școlilor de șoferi au inclus din acest motiv și multe aspecte legate de modele de bune practici existente în UE privind funcționarea școlilor de șoferi, programa de pregătire a acestora și metodologia de examinare a candidaților pentru obținerea de permise auto care pot fi implementate în România. Ne-am aplecat și asupra câtorva propuneri legislative care pot fi implementate pentru îmbunătățirea activității unor instituții ale statului care au legătură cu siguranța rutieră și în perioada următoare veți avea ocazia să le vedeți propuse în Parlament. Îi aștept pe toți cei interesați să îmi scrie pe adresa de e-mail: cristian.ichim@cdep.ro„, a mai precizat parlamentarul băcăuan.
Valentin a zis
Examinarea trebuie făcută de civili, nu de poliție!
Radu a zis
Model american. De la 14 ani educatie rutiera saptamanala in scoli. De la 16 ani pe strada cu examen de legislatie si permis de elev si cu adult in dreapta .
La 18 ani examen
Pana la 21 ani singur in masina sau cu persoane peste 21 ani (nu masini cu 5 pusti de 17-18 ani)
Fara scoala de soferi obligatorie