Deputatul PLUS Bacău Cristian Ichim s-a întâlnit cu Pieter Bult, reprezentant UNICEF în România. Într-un comunicat de presă, parlamentarul băcăuan a susținut că discuțiile s-au orientat către serviciile oferite de UNICEF în România și mai ales în județul Bacău, acolo unde funcționează, de exemplu, inițativa numită Pachetul Minim de Servicii. Acesta are scopul de a preveni, cu un cost minim, multe dintre problemele cu care se confruntă copiii cei mai vulnerabili și familiile acestora: separarea de familie, lipsa unui venit minim, violență, sarcinile timpurii, boala, abandonul şi absenteismul școlar.
Mi-a făcut plăcere să îl cunosc azi pe reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult și echipa lui. Cunosc intervențiile UNICEF România în județul Bacău, în mod special prin pilotarea Pachetului Minim de Servicii, proiect care asigură acces integrat la servicii de sănătate, protecție socială și la educație pentru toți copiii, dar mai ales cei mai vulnerabili dintre aceștia.
a declarat Cristian Ichim
Anul trecut, Parlamentul României a adoptat un amendament la Legea asistenței sociale nr. 292/2011 care prevede înființarea unui Pachet Minim de Servicii pentru copii și familiile acestora în fiecare comunitate rurală și urbană din România. În această perioadă se lucrează la dezvoltarea legislației secundare, iar metodologiile dezvoltate se poate prelua și implementa în orice comunitate din țară, autoritățile locale putând beneficia în continuare de sprijinul tehnic, la cerere, al UNICEF România.
Îmi doresc ca, tot mai multe autorități locale să conștientizeze beneficiile implementării acestei iniţiative pentru sănătatea, educaţia şi bunăstarea copiilor şi familiilor lor și cu economii pe termen lung la buget. Eu voi sprijini continuarea eforturilor începute de UNICEF România în judeţul Bacău şi mă voi asigura că, în timp, autorităţile locale din toate comunităţile din judeţ sunt informate și implementează această iniţiativă în beneficiul tuturor copiilor.
a mai declarat deputatul Ichim
Un alt punct din agenda întâlnirii de azi a fost discutarea unei inițiative mai noi a UNICEF România și anume ”Orașe prietene ale copiilor”. În practică, un astfel de oraș/comunitate este o localitate în care vocile, nevoile, prioritățile și drepturile copiilor fac parte integrantă din politicile, programele și deciziile publice. UNICEF România va pilota inițiativa în patru localități din județul Bacău și în județul Brașov.
Cred foarte mult că numai prin colaborare coerentă și onestă între toate autoritățile responsabile le putem oferi copiilor un start bun în viață, oportunitatea de a crește sănătoși, accesul facil la servicii sociale, la educație incluzivă și de calitate, protecție împotriva exploatării, violenței și abuzului. Sunt un mare susținător al implicării copiilor în luarea deciziilor, mai ales în cele care le influențează viața în mod direct.
a concluzionat Cristian Ichim
Alex a zis
Vazand cam ce sa intampla pe la Ministerul Sanatatii, as zice ca implicarea copiilor in luarea deciziilor pare sa fie noul trend.
Vera a zis
O idioțenie. Discernământul copilului, nivelul său de cunoaștere, lipsa experienței nu-i permit să ia decizii corecte privind propria sa viață.