Ecologizarea haldei de fosfogips a intrat pe ultima sută de metri! A fost semnat contractul de proiectare, asistență tehnică și pregătire a documentațiilor pentru proiectul de închidere și reabilitare a depozitului de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert.
La eveniment a participat ministrul Mediului, Tanczos Barna, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Adrian Neculaescu, dar și fostul ministru al Mediului, în timpul căruia a început procesul de soluționare a problemei, deputatul PNL de Bacău, Mircea Fechet.
Ecologizarea haldei de fosfogips este un angajament pe care mi l-am luat față de băcăuani și care în ultimii ani a făcut progrese semnificative.
Problema haldei de fosfogips era una care trena de mult prea mult timp în Bacău. În perioada în care am lucrat la Ministerului Mediului, am fost foarte preocupat de găsirea unei soluții pentru problema de mediu care a adus României chiar și o condamnare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Cu mari eforturi atât pe plan central, cât mai ales pe plan local, am reușit să obținem trecerea terenului din domeniul public al Municipiului Bacău în domeniul public al statului, mai precis al Ministerului Mediului. Pe plan local, a fost nevoie de o muncă solidă de convingere astfel încât toți aleșii locali să lase deoparte orgoliile politice în favoarea interesului cetățenilor. PSD și Partidul ECOLOGIST Român s-au opus acestei soluții în Consiliul Local, deși era clar că aceasta este cea mai bună soluție pentru ca Bacăul să rezolve această presantă problemă de mediu.
Istoria haldei de fosfogips este una care trenează de ani de zile în Bacău, ani în care locuitorii au îndurat efectele nocive ale unui depozit posibil radioactiv. Băcăuanii își amintesc că, în perioadă în care a deținut combinatul, implicit halda, fostul proprietar Ioan Nicolae a fost mai preocupat de combinațiile penale, fapt pentru care a și fost condamnat, decât de administrarea depozitului în sine.
Totuși, iată că astăzi suntem mai aproape ca niciodată să închidem acest capitol negru de mediu din istoria Bacăului și sperăm să nu ne mai confruntăm niciodată cu astfel de acțiuni iresponsabile care pun în pericol sănătatea cetățenilor.
– a transmis președintele PNL Bacău, deputatul Mircea Fechet
aspi a zis
ne puteti preciza cati pasi are drumul? 1 milion, doua? sau mai mult?
radu a zis
iar vine campania iar reluati povestea haldei…
O stiu de cand eram mic…
Am inteles, pana faceti „toti pasii” in „directia buna” se ecologizeaza de la sine. Apoi veniti sa va laudati ca a crescut iarba pe halda datorita voua…
Croitoru vasile a zis
Dar care este solutia? De ce nu spune? Se acopera halda cu folie sau se muta halda in alta parte? Mister total, eu nu cred ca se va finaliza proiectul asta. Multa gargara.
Veteranul a zis
adevarat, multa gargara. Ecologizarea haldei de fosfogips este o gogorita. Cel mult pot imprastia niste pamant vegetal pe halda si pot planta ceva panselute. Mutarea miilor de tone de material e o utopie. Unde le duci? Cu ce bani si cat timp va dura lucrarea? Repet, singura modalitate de a mima o activitate de acest gen este acoperirea cu un strat subtire de pamant negru pe partea superioara. Pe laterale, nici vorba. Vrajeala de doi lei!
Veteranul a zis
Am citit ca e vorba de 5,7 mil. tone de fosfogips. E clar, halda ramane pe loc si probabil va fi putin cosmetizata. Exclusa mutarea acesteia.