Consumatorii vulnerabili din România vor beneficia de sprijin pentru a putea acoperi facturile la electricitate și gaze. Deputatul PNL Mircea Fechet explică măsurile concrete luate de PNL în contextul creșterii facturilor, de care vor beneficia peste 6 milioane de gospodării, adică peste 15 milioane de persoane.
,,PNL a venit cu soluțiile concrete, de care românii au nevoie în traversarea acestei crize a prețurilor la energie. Partidul Național Liberal a reușit să impună Legea consumatorului vulnerabil, pe care PSD nu a adoptat-o nici când avea majoritate parlamentară.
Aceasta include ca forme de sprijin un ajutor pentru încălzirea locuinței acordat în sezonul rece (noiembrie – martie). Valoarea acestuia se va scădea direct din factura furnizorului de gaze naturale, respectiv energie electrică sau din cuantumul datorat pentru energia termică din sistemul centralizat. De asemenea, este prevăzut și un supliment pentru energie acordat pe toată perioada anului.
De cele două forme de sprijin pot beneficia familiile cu un venit mediu lunar de până la 1.386 lei/persoană sau persoanele singure cu un venit mediu net lunar de până la 2.053 lei.
Pe lângă aceasta, avem și un set de soluții care este în momentul de față în Parlament. Săptămâna următoare, măsurile vor ajunge în Camera Deputaților și, după ce vor fi adoptate, vor merge la promulgare. Ne dorim ca acestea să poată intra în vigoare de la 1 noiembrie.Avem pe de o parte plafonarea prețurilor – 1 leu/ kilowatt oră la curent electric și 0,37 lei/ kilowatt oră la gaze. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic. Dacă prețul se duce peste 1 leu/kw, intervine plafonul. Plafonarea se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.
Compensarea parțială a facturilor – maximum 29 de lei pe lună pentru factura de curent electric și maximum 33% pentru factura la gaze. Compensările se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Valoarea compensării este de 0,291 de lei pe kilowatt oră la curent electric.
Totodată, vom avea și amânări la plată pentru consumatorii vulnerabili. Consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere și primește amânare la plată pentru o perioadă de la 1 la 6 luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale, mai exact pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021- 30 aprilie 2022. Adică poate să le plătească după ce iese din iarnă.
De sprijin vor beneficia și clienții casnici și IMM-urile. El se va aplica și pentru energie electrică și pentru gaze naturale.”, spune Mircea Fechet, președintele PNL Bacău.
Prețul pentru energia electrică va fi plafonat la nivelul de 1 leu / kwh, din care prețul energiei plafonate este de 0,525 lei/kwh. Compensarea se va face pe kilowatt oră și va fi de maximum 0,291 lei/ kwh.
Ca să dăm un exemplu concret, dacă prețul este 1 leu/ kwh și consumăm 100 de kw, asta înseamnă o factură de 100 de lei. Compensarea este, în acest caz, de 0,291 X 100, adică 29 de lei. Prin urmare, consumatorul va plăti 71 de lei.
Dacă vorbim de 200 kwh/ lună, compensarea este de 58 lei din 200 de lei, iar totalul de plată pentru consumator va fi 141 lei.
– deputat Mircea Fechet, președintele PNL Bacău
Pentru IMM-uri, se va reduce TVA-ul pentru energia electrică și gazele naturale de la 19% la 5%. În plus, IMM-urile vor fi scutite în următoarele 5 luni de plata contravalorii accizei (atât la curent, cât și la gaze) a certificatelor verzi și a contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență la energie electrică.
Lumi a zis
Fechet, nu mai bate câmpii!Prima dată să vedem dacă e adevărat!
John a zis
Stupid rău de tot.
Adică dai subvenții pentru 15 mil de români,din 18-19? Nu era mai simplu sa previi o situație atât de hilara?
In traducere libera înseamnă bani către băieții deștepți din energie sub masca protejării consumatorului!
maurer a zis
Intotdeauna e asa! Orice e legat de fonduri, investitii si ajutoare ,are in spate niste interese.
TUCU a zis
Apa de ploaie… dl deputat ! Banii de la buget dati companiilor private, sunt tot din bani nostri, mariti profiturile, acestor compani. Nu trebuia privatizat nici gazele nici energia – sunt bunuri nationale.
TUCU a zis
Amagim prostii… dl deputat !
Cosmin a zis
Bai frate… Naivi ne mai crezi… Oare nu era mai utila o impozitare progresiva a furnizorilor?