Deputatul Mircea Fechet, președinte al PNL Bacău și fost ministru al Mediului, critică, într-un comunicat de presă votul dat de opoziție în Consiliul Local Bacău, unde a „picat” un proiect de predare către Guvern a terenului de la halda de fosfogips.
Istoria haldei de fosfogips este una care trenează de ani de zile în Bacău, ani în care locuitorii au îndurat efectele nocive ale unui depozit radioactiv.
Cât timp am fost la Ministerul Mediului, am fost foarte preocupat de găsirea unei soluții pentru problema de mediu, care a adus României chiar și o condamnare la Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene, în cauza C-301/17 și încă una în mai 2020. Cauza se referă la obligația României de a închide 68 de depozite de deșeuri neconforme. Printre acestea, și depozitul radioactiv de la fostul Sofert. Una dintre soluțiile pe care le-am identificat atunci a fost trecerea terenului din domeniul public al Municipiului Bacău în domeniul public al statului, în vederea remedierii problemelor de mediu de către AFM (Administrația Fondului pentru Mediu). Guvernul a aprobat Nota prin care a solicitat acest lucru Consiliului Local al Municipiului Bacău.
Când totul părea că se va rezolva și statul român se va ocupa de ecologizare, PSD-ul și-a arătat din nou adevărata față. În ședința Consiliului Local de ieri, în care acest subiect a fost pe ordinea de zi, consilierii locali ai PSD și, atenție, ai Partidului ECOLOGIST român s-au opus. O ironie mai mare există?
Poluarea istorică de la halda de fosfogips e strâns legată de PSD. În perioadă în care a deținut combinatul, implicit halda, prin compania sa, fostul proprietar Ioan Niculae a fost mai preocupat de combinațiile penale cu PSD, fapt pentru care a și fost, de altfel, condamnat în dosarul „Mită la PSD”. PSD Bacău, azi, prin blocarea ecologizării haldei de fosfogips, demonstrează că nu s-a schimbat cu nimic.
Acum cinci ani, consilierul local PSD Raluca Dinu, fost manager al Spitalului Județean de Urgență Bacău, asista și întărea diatriba candidatului PSD Cosmin Necula pe subiectul haldei. Aprobat de Dinu, Necula spunea atunci că, prin proprietatea asupra haldei, „rămâne municipiul Bacău cu o mare problemă de mediu, cu o problemă toxică”. În acea perioadă, mai mulți consilieri locali pe care îi regăsim și azi în CL, susțineau că problema haldei nu este doar a Municipiului, ci soluția este la Ministerul Mediului. Astăzi, se pare că nu își mai amintesc.
Realitatea e cea din ultima ședință de Consiliu Local: PSD, în frunte cu consilierul local Raluca Dinu, fost director medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău, a decis că sănătatea băcăuanilor trebuie sacrificată în continuare, iar halda să nu fie ecologizată cu bani de la Guvern și Uniunea Europeană.
Cât de dăunător este fosfogipsul pentru toți locuitorii Bacăului nu mai e un secret pentru nimeni. Poate că pe anumite subiecte, partidele politice au divergențe, în funcție de valorile fiecăruia, dar subiectul haldei este unul unanim acceptat – este o bombă ecologică. Și o spun cu toată asumarea.
Am avut în sfârșit ocazia să rezolvăm problema și PSD s-a opus. Faptele vorbesc de la sine. Dragoș Benea, cum explici cetățenilor din Bacău condamnarea la poluare? Până la Bruxelles nu deranjează, nu?
– deputatul Mircea Fechet, președinte al PNL Bacău
alina a zis
iar peneleu a votat mereu pt inchis taiat si imprumutat. intreaba-l pe catzu si pe colegii tai boc flutur etc…mai lasa peeeee seeeeee deeeeee….zii de voi ceva bun…nu ai ce? ghinion.
Votantul a zis
În 1997 grupul Interagro devine proprietarul fostului combinat chimic, Sofert actualmente Amurco, la un pret de kk … de trei patru vile mai răsărite. Contractul semnat prevedea însă obligații de protecția mediului și ecologizarea halei de steril (fosfogips). Obligații care nu au fost respectate. Pentru a scăpa de sancțiuni, pușcăriașul Nicolae trebuie sa scape de halda de steril. În 2011, cu ajutorul lui Scripat ( actual aliat al PSD și vicepreședinte CJ), Luchian ( membru PNL), Agenției de Protecția Mediului și supravegherea lui Stavarache, a fost aprobata, in consiliul local Bacău, preluarea gratuita a terenului aferent halei de fosfogips cu toate obligațiile de mediu. A și fost prezentata o justificare : ecologizarea halei se va face prin accesarea de fonduri europene de către Primăria Bacău. Responsabil cu fondurile europene era Pistea ( actual city manager). Acum se încearcă aceiași schema, numai ca destinatarul
final e Ministerul Mediului.
Afaceri păguboase pentru contribuabil, dar profitabile pentru participanți.
Dan a zis
@Ziarul de Bacău:
Pentru o corectă și obiectivă informare, puteți să puneți și lista cu consilierii, partidul din care fac parte și cum au votat fiecare?
Adrian a zis
Guvernantii nostri nu vor coopera niciodata pentru a rezolva problemele romanilor…
John a zis
Din codul administrativ:
„(1) Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat în condiţiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială.
Daca se ajunge la referndum, actualii pica rapid.
Intrebarea e: pe cine punem in loc?
Ca la butoane i-am vazut deja pe toti de pe scena politica bacauana!