După ce a aflat din Ziarul de Bacău despre situația tinerilor care vor să își cumpere locuințele ANL în care stau în chirie, deputatul Miron Smarandache a plagiat textul într-o întrebare adresată vicepremierului Liviu Dragnea. El solicită Guvernului să înlesnească vânzarea locuințelor ANL către tineri, folosindu-se de datele prezentate în ediția din 9 septembrie 2013 a cotidianului nostru, de la exemplele de metri pătrați, până la declarațiile conducerii ANL Bacău.
Claudiu TĂNĂSESCU
Deputatul PP-DD din Moinești, Miron Smarandache, este un om informat. Cel puțin așa îi place să se considere și, ca urmare, a luat atitudine. Atât de mult i-a plăcut un text din Ziarul de Bacău, încât nu a stat pe gânduri și a zis să își împărtășească starea de euforie informațională cu nimeni altul decât vicepremierul. Și, mândru de isprava lui, parlamentarul a trimis și redacției noastre un comunicat de presă cu gestul lui politic.
Numai că Miron Smarandache a transcris paragrafe din ediția din 9 semptembrie 2013 a Ziarului de Bacău și apoi a dat fuguța cu ele la Palatul Victoria, la vicepremierul Liviu Dragnea. Domnul deputat ex-OTV-ist s-a apucat să plagieze din textul „Prețul locuințelor ANL este prea mare pentru buzunarele tinerilor” într-o întrebare adresată reprezentantului Guvernului, îngrijorat de soarta tinerilor care nu își pot comupăra o locuință pentru că este prea scumpă. Deputatul Smarandache își adresează întrebarea care are ca obiect „Imposibilitatea achiziționării locuințelor ANL de către tineri” ministrului Adminsitrației Publice și Dezvoltării Regionale.
„Locuințele tip ANL au apărut ca o soluție venită în sprijinul tinerilor aflați la început de drum – spune în întrebare deputatul băcăuan. Printr-o chirie la un preț avantajos, de-a lungul timpului, mii de tineri aflați pe listele aprobate de Primării au considerat această oportunitate o șansă reală pentru a-și rezolva problemele locative, și, implicit pentru a porni cu dreptul în viața de familie. Problema întâmpinată a fost sesizată odată cu dorința de cumpărare, când tânărul chiriaș a dorit transformarea locuinței temporare într-una definitivă, și pe sine, implicit, în proprietar de drept”. Mai departe exemplifică cu materialul din Ziarul de Bacău.
„Din păcate însă, prețul de cumpărare al locuințelor ANL nu mai prezintă actualmente nicio urmă de avantaj, devenind brusc aproape inaccesibil pentru tineri. Cu toate că valoarea de înlocuire a fost calculată la 326 euro pe metru pătrat, prețul final se majorează mult mai mult deoarece, pe lângă spațiul propriu-zis, se adaugă și suprafețele comune din bloc. Altfel spus, pentru o locuință de 44 mp tânărul chiriaș ajunge să plătească o suprafață de peste 80 mp”, mai arată Smarandache însușindu-și bine textul de ziar.
Cu surprindere, aflăm mai apoi că Miron Smarandache a vorbit și la nivelul conducerii ANL Bacău: „Conducerea ANL Bacău se declară rezervată în privința vânzării locuințelor către chiriași, motivând evident lipsa banilor. Prin programul ANL în Bacău s-au construit peste 1.300 de locuințe, iar chiriașii, în urma calculelor, au preferat în majoritatea cazurilor să achiziționeze case pe piața imobiliară liberă și nu prin programul ANL”. La final vin întrebările deputatului „1. Care este soluția Guvernului de a soluționa problema programului ANL, pentru a deveni un real suport în sprijinirea tinerilor în contextual economic dificil actual? 2. Câte locuințe s-au construit în ultimul an în sistem ANL, atât în România, cât și în județul Bacău? 3. Care este numărul apartamentelor ANL vândute de stat în ultimul an, în România și în județul Bacău?”, pentru care solicită un răspuns scris, pe care, firește, îl așteptăm și noi cu sufletul la gură.
any a zis
Super tare!…..Totusi,.. un ziar care se respecta nu trebuia sa i-a si pozitia celui incriminat???…zic si eu!!!
Bogdan a zis
@Any: „i-a” in propozitia enuntata de tine se scrie „ia”, forma de persoana a III-a singular a verbului „a lua”. Zic si eu.
ionut a zis
Mie mi se pare aberant ca vinzi niste locuinte, chiar fiind ele de stat, la sub-pret. De ce? In primul rand se creaza un pret de dumping pe piata imobiliara, ceea ce ar fi nelegal. In al doilea rand, locuintele ANL sunt construite din fonduri realizate din taxe si impozite, ceea ce ar fi iar incorect pentru ca asta ar insemna ca locuintele ANL sa fie vandute in pierdere fata de contribuabilii romani de doua ori; o data prin cheltuielile facute cu constructia care sunt mai mari decat pretul cu care s-ar vinde apartamentul si o data prin vanzarea efectiva care este inferioara apartamentelor de pe piata. I-ar conveni contribuabilului roman sa sponsorizeze/finanteze statul roman la constructia de locuinte ca apoi acestea sa fie vandute la pret inferior pietii numai pentru capital politic? ( ca asta este in fond acest foc de paie!! ). In al treilea rand nu cred ca cei care locuiesc la ANL chiar au nevoie de asa apartamente mici mai ales ca stau inghesuiti cate 3-4 intr-un apartament de doua camere sau o garsoniera, iar in caz daca le-ar cumpara le-ar vinde imediat la suprapret pentru a achizitiona un apartament mai mare. ( ceea ce iar ar fi o pierdere pentru contribuabilul roman ca ar finanta cumpararea de alte apartamente decat cele ANL ) Per total ar fi o problema extrem de paguboasa vanzarea acestot apartamente altfel decat pretul pietii. Asta o spun expertii imobiliari !!