Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău a înregistrat mai puține accidente de muncă în acest an, dar statistica este ceva mai dură la capitolul accidente soldate cu moartea unor angajați.
Concret, dacă în 2019 au fost 7 accidente mortale, deja până la 31 octombrie 2020 s-au petrecut 6 accidente de muncă soldate cu decese. În ceea ce privește incidentele petrecute la serviciu, în anul 2020 au fost doar 89, din care 83 au generat incapacitate temporară de muncă. Anul trecut, au fost 125, din care 118 au avut ca rezultat incapacitate temporară de muncă.
Numărul sancțiunilor este comparabil cu cel din 2019, în 2020 fiind aplicate 19 amenzi cu ocazia cercetărilor accidentelor de muncă. „Inspectorii ITM întocmesc dosare de cercetare și procese verbale de cercetare doar în situațiile în care accidentele de muncă s-au soldat cu decesul salariatului sau cu incapacitate de muncă definitivă (membre amputate sau alte asemenea afecțiuni grave). În cazul accidentelor soldate cu incapacitate temporară de muncă, cercetarea se face de către societatea al cărei salariat a fost accidentat (de regulă prin serviciile externe de securitate și sănătate în muncă contractate de către firmă) și trimis spre aprobare la ITM Bacău. Inspectorii de specialitate verifică legalitatea întocmirii acestora și le aprobă, după caz, solicitând modificarea anumitor aspecte neconforme”, explica Dan Buftea, purtător de cuvânt al ITM Bacău.
Societățile devin parte într-un procesul penal doar dacă Parchetul stabilește că există o infracțiune și dispune urmărirea penală pentru societate, administrator sau un alt salariat implicat în respectivul accident de muncă. Dacă salariatul moare la locul de muncă din cauza unor afecțiuni preexistente, acestea nu sunt considerate accidente de muncă, ci patologice.
Lasă un răspuns