Spitalul Municipal de Urgență Moinești are în derulare două proiecte de dotare cu aparatură de ultimă generație, prin fonduri europene, în valoare de 6 milioane de lei. Pe lângă acestea, unitatea spitalicească a reușit dotarea cu un sistem revoluționar de transport al probelor de laborator, plasmei sanguine, radiografiilor, analizelor, etc. , prin tuburi pneumatice Aerocom. Toate acestea, precum și deschiderea de noi cabinete, conducerea spitalului le-a reușit fără niciun sprijin de la administrația locală, de care aparține unitatea medicală, fiind singura situație de acest gen din țară.
Fonduri europene pentru dotarea spitalului
Cele două proiecte prin care Spitalul Moinești va fi dotat cu aparatură medicală au o valoare de 2,9 milioane de lei fiecare. “Am putut accesa două programe cu fonduri europene, respectiv <<Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu>>, În valoare de 2,9 milioane de lei, un program la care licitația a durat un an și trei luni și <<Îmbunătățirea accesului populației la servicii medicale de urgență>>, cu o valoare asemănătoare. Venirea aparatelor și finalizarea instructajului pentru personal se vor termina luna aceasta și vor fi bune de folosit în spitalul nostru”, a declarat managerul Spitalului din Moinești, Adrian Cotîrleț.
De asemenea, Spitalul Moinești a primit o donație de 100.000 de euro prin care a implementat un sistem pneumatic de transport al probelor de laborator, plasmei sanguine, radiografiilor, analizelor, flacoanelor de injecții, documentelor etc. în mod fiabil și fără nici un risc de deteriorare: prin tuburile pneumatice Aerocom. Sistemul este deja funcțional.
La nivel organizatoric, unitatea din Moinești va deschide două noi cabinete, de medicină a muncii și de genetică medicală, o specialitate destul de rar întâlnită în spitalele din România.
Niciun sprijin de la Primărie
Deși Spitalul din Moinești aparține Primăriei, sprijinul financiar lipsește cu desăvârșire de mai mulți ani. Managerul Adrian Cotîrleț a declarat că este un caz unic în tară și încearcă să se descurce accesând proiecte europene. “Din păcate administrația locală nu a dat până acum niciun ban spitalului, în intervalul 2016 – 2019. Există discuții în noul consiliu de administrație, dar speranțele în acest moment sunt zero. Suntem singurul spital din România care nu primește nimic, în condițiile în care administrația locală de la Mioveni a investit 60 de milioane de euro într-un spital nou”, a mai spus Adrian Cotîrleț.
Lasă un răspuns