Primarii comunelor de pe traseul Autostrăzii A7 Moldova, sectoarele Focşani – Bacău și Bacău – Paşcani, au fost convocați de prefectul Lucian Bogdănel la o întâlnire cu reprezentanții CNAIR. S-a discutat despre realizarea exproprierilor și plățile către proprietarii terenurilor. Au mai participat reprezentanții instituțiilor deconcentrate cu atribuții pe linia realizării exproprierilor, precum şi preşedintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea.
„Întâlnirea de lucru vine în prelungirea strategiei elaborate la Ministerul Transporturilor de domnul ministru Sorin Grindeanu & echipa sa şi are în vedere simplificarea procedurilor şi accelerarea exproprierilor, astfel încât culoarul celor două sectoare din autostrada A7 Autostrada Moldovei să fie degrevat de impedimente juridico-administrative. Munca serioasă şi susținută a celui mai eficient constructor român de autostrăzi este dublată de un efort administrativ pe măsură, o muncă birocratică poate mai puțin văzută, dar nu mai puțin importantă”, a declarat prefectul Lucian Bogdănel.
Cristina Nica şi Nicolae Cizmaru de la biroul exproprieri din cadrul CNAIR au expus primarilor modul în care va funcționa mecanismul administrativ pentru expropriere. Banii există alocați şi sunt consemnați în conturi, dar vor fi eliberați către persoanele expropriate odată cu verificarea şi validarea dreptului de proprietate de către comisia de expropriere.
Reprezentanții UAT-urilor trebuie să aibă întocmite planurile parcelare la nivel de comune şi clarificată situația dreptului de proprietate asupra terenurilor supuse exproprierii. Un subiect spinos este finalizarea dezbaterii moştenirilor la nivel local, astfel încât identificarea proprietarilor să fie realizată cu celeritate.
„Primarii au toată susținerea autorităților de resort, a instituțiilor deconcentrate şi avizatoare, precum şi a Instituției Prefectului: nu spun cuvinte mari, dar nu construim autostrăzi în fiecare an, iar prima autostradă realizată în această parte de țară – A7 Autostrada Moldovei – este un prilej de a ne aduce, cu toții, mica noastră contribuție la scrierea şi facerea istoriei (cel puțin pe zona de infrastructură rutieră majoră)”, a spus prefectul județului Bacău.
Lucian Bogdănel a mai precizat că de la întâlnire a lipsit doar primarul comunei Itești: „Îmi exprim, totodată, speranţa că şi pentru reprezentanții UAT Iteşti subiectul autostrăzii A7 este cel puțin la fel de important şi, la proxima şedință de lucru, vor catadicsi să participe şi ei. Este, înainte de orice, un semn de respect şi bună-cuviință față de noi toţi, ceilalți”.
Suma totală cu care statul va cumpăra terenurile pentru sectoarele din Autostrada A7 Moldova care traversează județul Bacău este de aproape 22 de milioane de lei.
George a zis
Mda si evaluarea s-a facut din birou.