Despre asigurarea Casco s-a scris și se va mai scrie foarte mult. Problema pe care vreau să o ridic este a suprafețelor vitrate. Prin suprafețe vitrate se înțelege suprafața exterioară a vehiculului acoperită cu sticlă, geam, plastic (parbrize, faruri, stopuri, semnalizări, oglinzi laterale, trape).
Având în vedere că spargerea/fisurarea acestora are o pondere foarte mare în rândul daunelor Casco, societățile de asigurare au început să trateze acest tip de daune într-un mod aparte. O parte din societățile de asigurare au clauze separate pentru suprafețele vitrate, cu plata unei prime suplimentare.
O societate de asigurare menționează că, dacă ciupitura are o anumită dimensiune, parbrizul se va repara printr-o metodă de stopare a extinderii acesteia. Această metodă nu mi se pare o soluție elegantă și viabilă, mai ales când ciupitura obturează câmpul vizual al conducătorului auto.
Alte societăți nu despăgubesc suprafețele vitrate în momentul în care nu se menționează numărul de înmatriculare de la auto de la care a sărit piatra sau pietrele care au fisurat suprafețele vitrate. După părerea mea, acest lucru e absurd și aproape imposibil, la ce trafic este în general în oraș sau pe drumurile patriei.
Din nefericire, toate societățile se străduiesc să limiteze daunele la suprafețe vitrate, fără a analiza corect cauza. Atât timp cât toate drumurile sunt pline de pietre, pietricele, cât transportatorii cară pietriș fără a respecta normele de siguranță prin asigurarea cu prelată a transportului, vor exista daune la suprafețele vitrate. Un client a schimbat 10 parbrize într-un an, pur și simplu făcând naveta între Bacău și Dumbrava. Nu este normal ca, din cauza neglijenței și nepăsării autorităților care se ocupă de drumuri, să sufere simpli cetățeni care nu au decât vina de a circula pe drumurile publice (europene, naționale, județene).
Societățile de asigurare, după ce despăgubesc clienții care au suferit daune la suprafețele vitrate, în anul următor percep de la clienți majorări substanțiale de prime.
Acest lucru nu este corect , deoarece conducătorii auto nu au nicio vină pentru pietrele aflate pe drum. Nici o școală de șoferi nu te va învăța cum să te ferești de pietrele care zboară pe drum.
Societățile de asigurare ar putea să înceapă acțiuni de regres împotriva administratorilor drumurilor, pentru a încerca să țină acest fenomen sub control.
Vă doresc voiaje plăcute, fără suprafețe vitrate sparte.
Paul COJOCARU
Broker de asigurare
www.conectasigexpert.ro
e bine de stiut,eu personal ,nu cunosteam aceste amanunte !