Elevi ai Colegiului „Henri Coandă” din Bacău marchează joi, 27 martie, „Unirea Basarbiei cu România”, la Muzeul de Istorie, activitate didactică propusă de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din municipiu, având ca scop promovarea unei bune cunoașteri a istoriei naționale și a opiniei tinerilor despre trecut, prezent și viitor.
„Unirea tuturor teritoriilor românești a reprezentat un ideal național, un deziderat major al tuturor românilor – spune dr. Marius Alexandra Istina, șef secție Logistică, Informatizare, Educație Muzeală, purtătorul de cuvânt al instituției de cultură amintite -, în anul 1918, după jertfele numeroase înregistrate pe front, la 27 martie apărea prima rază de speranță pentru realizarea Unirii. Sfatul Țării de la Chișinău hotărăște unirea Basarabiei cu patria mamă, urmând apoi unirea Bucovinei (28 noiembrie) și încununarea Marii Uniri cu actul de la Alba Iulia, din 1 decembrie. În condițiile discuțiilor actuale despre problema Basarabiei, Complexul Muzeal propune această activitate cu scopul de a cunoaște opiniile tinerilor elevi despre istoria Basarabiei”.
Elevii de „Henri Coandă” vor răspunde provocărilor, prin prezentarea lucrărilor „Unirea Basarabiei cu România” (Cristina Sârbu), „Personalități ale unirii din 1918” (Cristina Cazacu), „Basarabia – de la unirea din 1918, la proclamarea independeței Republicii Moldova” (Dumitru Godina) și „Războiul transnistrean” (Alexandru Gama). Activitatea, la care publicul larg are acces liber, este programată pentru ora 12.00.
Lasă un răspuns