Nu doar tratarea pacienților bolnavi de Covid 19 are un regim cu totul special, ci și înhumarea celor care au decedat având acest diagnostic. În cazul lor, rudele vor duce sicriul care va fi sigilat, urmând ca acesta să fie trimis direct la cimitir, fără alte obiceiuri care se respectă într-o situație de acest tip. „Rudele au la dispoziție 24 de ore să ridice corpul. Noi îl preluăm din secție, îl ducem la morgă, iar acolo corpul este tratat cu biocide pe bază de formol. După aceea este pus în doi saci închiși ermetic”, ne-a explicat Ionuț Marcu, de la o firmă de pompe funebre care lucrează cu Spitalul Județean Bacău.
Șocant este alt detaliu. „După protocol, decedații nici nu se mai îmbracă, sunt înmormântați așa, goi. Mai sunt rude care ar vrea măcar pe deasupra să fie pus un costum. Aparținătorii aduc sicriul, acesta este bătut în cuie și dus direct la cimitir”, a mai povestit Ionuț Marcu. Acesta a declarat că spitalul a făcut un instructaj pentru protecție angajaților care se ocupă de aceste trupuri neînsuflețite, fiecare angajat având costum de protecție.
„Personalul care, potrivit atribuțiilor, manipulează cadavrul, îmbrăcămintea și obiectele contaminate cu secreții ale persoanei decedate și transportă cadavrul către spațiile special destinate va purta obligatoriu echipament individual de protecție”, potrivit Ordinului 570.
Mașinile cu care se transportă morții sunt apoi dezinfectate. Toate acestea înseamnă costuri importante, o astfel de înhumare variind de la 1.500 la 3.000 de lei, în funcție de distanța până la locul de înmormântare. Costurile se reduc însă pe altă parte, dat fiind că alte obiceiuri de înmormântare nu se mai respectă. Toate sunt acoperite de ajutorul de înmormântare, care este de peste 5.000 de lei.
Înmormântare cu opt persoane
Potrivit reglementărilor actuale, doar opt persoane pot participa la cermonia de înmormântare care are loc direct la cimitir, fără a organiza zile de priveghere.
Direcția de Sănătate Publică a avizat 11 firme de pompe funebre care se ocupă de înhumare și transport, dar numai în anumite condiții. „Avizul sanitar pentru înhumarea și transportul cadavrelor umane, în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus SARS-CoV2, este emis de către directiile județene de sănătate publica, la solicitarea formulată de către prestatorii de servicii funerare autorizați, indiferent de distanța sau locul de înhumare. Menționăm că toți prestatorii de servicii funerare trebuie să respecte prevederile Ordinului MS nr. 436/2020, privind managementul in caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus SARS-CoV2”, a transmis Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt al DSP Bacău.
IG a zis
Sa va fie rusine!