• dacă școala ar începe mîine, doar zece unități de învățămînt și-ar putea deschide porțile • problemele sînt generate de condițiile igienico-sanitare jalnice din instituțiile de învățămînt • peste 40 la sută din școli nu au aviz sanitar de funcționare • în școlile de la țară este un adevărat dezastru, iar șansele de remediere a deficiențelor pînă la 15 septembrie sînt aproape nule • DSP amenință că nu va permite deschiderea anului școlar acolo unde nu există apă curentă și grupuri sanitare igienizate
Școlile din județ, mai ales cele din mediul rural, se află într-o stare jalnică. La două săptămîni înainte de începerea anului școlar sînt comune unde primarii și directorii de școli nu au găsit soluții pentru igienizarea grupurilor sanitare sau identificarea unei surse de apă, la care elevii să aibă acces permanent. Dacă în anii trecuți inspectorii de la medicina școlară au mai trecut cu vederea mici neajunsuri, în acest an conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) este gata să nu dea drumul acelor școli unde condițiile impuse de lege nu sînt respectate la sînge.
Reprezentanții DSP au desfășurat în cursul săptămînii trecute controale în majoritatea școlilor din județ, pentru a verifica stadiul lucrărilor de igienizare. Medicii inspectori care verifică zonele arondate au trecut pragul la aproximativ 80 la sută din unitățile școlare din județ, constatînd că aproape peste tot se lucrează. Cu excepția comunei Plopana, unde se ridică trei școli cu bani de la Banca Mondială, în restul comunelor situația este critică.
În comuna Izvoru Berheciului, starea de degradare avansată a structurii de rezistență a școlilor din satele Pădureni și Băimac nu dă nici o șansă elevilor de a învăța în aceste școli. În comuna Hemeiuși, satul Gîrleni, au fost constatate deficiențe în ce privește amenajarea grupurilor sanitare, dejecțiile umane acumulîndu-se în pămînt și nu în fose vidanjate, cum ar trebui.
Lucrurile stau ceva mai bine în municipiul Bacău. Există totuși și în școlile din acest oraș suficiente lucruri de remediat. La Liceul Economic încă mai trebuie realizate reparații la partea exterioară, iar la Liceul de Chimie pavimentul din bucătărie și sala de mese trebuie schimbat. La sala de sport a Școala Miron Costin se efectuează și acum lucrări de igienizare, în timp ce la școlile Cancicov, Drăgan și la grădinițele nr. 3, 5 și 23 zugravii trebuie să muncească serios pentru a pune la punct sălile de clasă pînă la începutul anului școlar. Singurele unități unde igienizările s-au încheiat sînt liceele Sportiv și George Apostu.
În zona municipiului Onești au fost controlate aproximativ 90 la sută dintre școlile și grădinițele care își vor deschide porțile la 16 septembrie, dar nici aici situația nu este mai bună. La școala din satul Brătila instalația proprie de apă este stricată, iar grupurile sanitare sînt neigienizate, probleme legate de sursa de apă fiind descoperite și la unitățile de învățămînt din comunele Bîrsănești și Helegiu.
Grupul Școlar „Petru Poni” din Onești nu va avea nici în acest an autorizație sanitară de funcționare pentru că blocul alimentar este neigienizat, iar bucătăria nu are apă caldă pe tot timpul zilei. La Liceul Sportiv „Nadia Comăneci” din același oraș elevele nu ar putea intra în momentul de față la cursuri, pentru că în săli însă se efectuează lucrări de igienizare. Inspectorii DSP din zonele Moinești și Comănești au verificat aproximativ 25 de unități școlare, explicația lor fiind că în majoritatea locurilor se lucrează la igienizare.
Concluzia prezentată de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică este că, dacă școala ar începe mîine, numai 10-15 unități de învățămînt din tot județul ar fi pregătite să-și deschidă porțile pentru elevi. „Situația nu este foarte alarmantă, pentru că pînă la începerea anului de învățămînt au mai rămas circa două săptămîni. Dat fiind că aproape peste tot igienizările sînt începute, există toate șansele ca acestea să fie finalizate”, este de părere doctorița Angela Aflorei, director adjunct al DSP Bacău.
Dacă în privința igienizărilor lucrurile s-ar putea rezolva, nu același lucru se poate spune despre condițiile care trebuie îndeplinite pentru obținerea autorizației sanitare de funcționare. În județul Bacău există 788 de unități de învățămînt, din care doar 478 au aviz sanitar de funcționare, adică numai 60 la sută din total. Nu mai puțin de 42 școli sînt în mediul urban, iar restul de 268 funcționează la țară.
Ca în fiecare an, cele mai grave probleme legate de condițiile de igienă se înregistrează în mediul rural, acolo unde șansele de remediere pînă la începutul școlii sînt aproape nule. Ca să primească aviz de funcționare din partea DSP, școlile trebuie să aibă sursă de apă potabilă care să corespundă din punct de vedere bacteriologic. O altă condiție impusă de inspectorii DSP este ca depozitarea reziduurilor menajere să se facă pe platforme betonate, astfel încît să nu existe riscul infiltrării acestora în pămînt. În plus, latrinele trebuie să aibă structură de rezistență betonată, care să permită vidanjarea, adică să nu fie amenajate la întîmplare, în pămînt, cum s-a întîmplat în anii din urmă. „Anul acesta vom fi foarte fermi în ce privește eliberarea avizelor de funcționare. Boala mîinilor murdare este foarte periculoasă și oricare din cele trei aspecte pe care le urmărim, dacă nu sînt îndeplinite, poate duce la apariția unui fenomen de înbolnăvire în masă. Dacă școlile nu vor îndeplini una din cele trei condiții obligatorii, nu vor primi aviz sanitar de funcționare și vom amîna începerea anului școlar. Directorii și primarii trebuie să găsească soluții. Dacă știu că școlile nu îndeplinesc aceste condiții, trebuie să găsească soluții alternative
pentru desfășurarea orelor”, a încheiat Angela Aflorei. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns