Pentru mai bine de două ore, vineri, 20 septembrie, în Aula Colegiului Național „Ferdinand I” din Bacău, oameni de cultură băcăuani și din țară – scriitori, crtitici literari, profesori – precum și jurnaliști și elevi au dezbătut amplu problema carte vs Internet, în cadrul Colocviilor Ateneu, manifestare din seria celor desfășurate cu ocazia Festivalului „Toamna Bacoviană”, ediția a III-a.
Eveniment de tradiție, organizat de redacția revistei de cultură Ateneu, Colocviile din acest an i-au avut ca invitați speciali, printre alții, pe scriitorii și criticii literari Radu Vancu (Sibiu), Radu Mareș (Cluj), Daniel Cristea-Enache (București) și Ovidiu Genaru (Bacău), aceștia lansându-se cu mult avânt în subiectul propus spre dezbatere de către gazde, legat de literatura online versus cartea tipărită. Un subiect cât se poate de actual și care, în ciuda faptului că se dezbate deja de ani, naște controverse însă, traduse pe undeva prin eternul conflict între generații.
Astfel, tendința generală se menține: dacă, cu mici excepții, scriitorii formați într-un regim în care mediul online nu exista neagă cu vehemență importanța acestuia, susținând că „bucuria lecturii adevărate ți-o oferă tiparul”, cei din generațiile următoare consideră că „nu este important suportul textului, ci textul în sine”. În ciuda diferențelor de opinie, concluzia generală a fost una generoasă: „virtualul cu tiparul trebuie și pot conviețui”.
„Democratizarea accesului la cultură a atins la noi cea mai înaltă cotă, prin Internet. Depinde doar de fiecare dintre noi ce conținut oferim celorlalți – a spus criticul literar Daniel Cristea-Enache, vehement susținător al beneficiilor pe care spațiul virtual le poate genera. Departe de a fi un teren al răului, Internetul și Facebook-ul oferă acces liber la cultură, educație, discuții. Orice tânăr din ziua de astăzi care are o conexiune la Internet poate merge direct către cultura înaltă, dacă are nevoie de această cultură. Mitul «cernelii de tipar» trebuie să dispară”.
În aceeași notă optimistă a vorbit și poetul Radu Vancu. Potrivit acestuia, tinerii din ziua de azi nu doar că sunt mai informați de când au Internet, ci se constată la ei și o „conștiință civică”, făcând referire la protestele „Salvați Roșia Montană”. „Literatura, Feacbook-ul și Internetul este normal să comunice foarte bine” – a mai punctat scriitorul.
Ceva mai rezervați, dar nu total de partea cealaltă a baricadei, s-au situat scriitorii Radu Mareș și Ovidiu Genaru, reprezentanți ai altor generații. Pentru cel dintâi, cucerit pe undeva împotriva ambițiilor sale de mediul virtual, „sub aspectul cunoașterii aproapelui/inamicului, spațiul virtual este profitabil”. „Aflu, în mediul virtual, despre oameni care nu am crezut vreodată că m-ar putea interesa – a mărturisit scriitorul, cu referire strict la viața literară -, pe de altă parte, dacă întoarcem foaia, spațiul virtual ar trebui să ne aprindă un bec roșu de autocontrol. Pentru că Internetul te dezvăluie așa cum ești tu, fără posibilitatea de a arde textul sau a rupe coala pe care l-ai scris”. Rezervat, dar mucalit totodată, scriitorul băcăuan Ovidiu Genaru a sintetizat în doar două vorbe părera sa: „M-am căutat pe Internet și m-am găsit. Nu știu cine m-a pus acolo”.
După două ore, discuția s-a încheiat prietenește, cu acordarea Premiilor Revistei Ateneu.
Mădălina ROTARU
Lasă un răspuns