Ziarul de Bacău va prezenta în zilele ce urmează detalii picante din dosarul de la Căminul de Bătrâni, instrumentat de DNA Bacău, stenograme care arată modul de lucru al presupusului grup infracțional, dar și discuții extrem de interesante atât între inculpați cât și între aceștia și personaje importante din administrația publică locală. Procesul în care au fost trimise în judecată 13 persoane fizice și juridice pentru achiziții la suprapreț la Căminul de Bătrâni din Bacău a început deja.

În episodul de astăzi, publicația noastră prezintă câteva pasaje din rechizitoriul DNA, în care anchetatorii arată legătura infracțională dintre inculpați și modul de lucru al acestora.
Conform rechizitoriului DNA Bacău, în urma perchezițiilor efectuate, au fost identificate de oamenii legii conversații și imagini transmise între inculpați, ori reprezentanți ai unor persoane juridice prin intermediul aplicației Whatsapp, înscrisuri și documente, respectiv oferte de preț, care confirmă presupusa legătură infracțională dintre inculpați și activitatea desfășurată cu încălcarea prevederilor legale în scopul obținerii de foloase necuvenite.
„Astfel, au fost identificate mesaje transmise între inculpații Diaconu Eusebiu-Iancu, Ilie Diana și Dimofte Magda, între Ilie Vlad Răzvan, Ilie Diana și Dimofte Magda, care confirmă faptul că achizițiile de bunuri erau stabilite cu mult înainte de publicarea în SEAP a anunțului unității contractoare, în funcție de sumele alocate de la bugetul local pentru Căminul pentru Persoane Vârstnice Bacău și în favoarea persoanelor juridice S.C. ORION MOB S.R.L., S.C. RALDIA DISTRIB S.R.L. ori S.C. CASA DÉCOR ONLINE S.R.L.
De asemenea, au fost identificate mesaje transmise prin intermediul aplicației Whatsapp între inculpații Ilie Vlad Răzvan și Manole Marius și Manole Anca, care confirmă faptul că administratorii S.C. CASA DÉCOR ONLINE S.R.L. aveau cunoștință despre modalitatea în care erau efectuate achizițiile de bunuri de către Căminul pentru Persoane Vârstnice Bacău, acceptând și sprijinind activitatea infracțională derulată de directorul unității și inculpatul Ilie Vlad Răzvan”
se arată în rechizitoriul DNA
Directoarea căminului primea linkuri cu produsele
Printre acestea, procurorii DNA arată cum directoarea Căminului de Bătrâni primea link-uri pe Whatsapp cu produsele supraevaluate.
– inculpata Dimofte Magda îi transmite un link inculpatului Ilie Vlad Răzvan cu privire la furnizorul unui produs (canapea electrică) la care prețul de achiziție era de 2.740 lei, produs pe care ulterior, prin intermediul societății sale inculpatul îl livrează cu un preț mult mai mare, respectiv 4.900 lei Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău;
– inculpata Dimofte Magda primește un mesaj prin care i se punea în vedere că S.C. RALDIA DISTRIB S.R.L. livrează detergent către Căminul pentru Persoane Vârstnice Bacău cu un preț cu 40% mai mare decât prețul practicat de SELGROS ROMÂNIA S.R.L., mesaj pe care aceasta îl redirecționează inculpatului Ilie Vlad Răzvan, acesta răspunzându-i că a actualizat prețul la produsul „Ariel” și a comunicat acest fapt inițiatorului mesajului;
se arată în rechizitoriu
Poșete de firmă, drept răsplată
De asemenea, între mesajele pe Whatsapp, se regăsesc unele trimise de consilierul local Eusebiu Diaconu, din care rezultă că acesta le-ar fi răsplătit pe Diana Ilie și Magda Dimofte pentru ce au făcut.
– inculpatul Diaconu Eusebiu Iancu transmite mai multe mesaje și linkuri către inculpata Ilie Diana și inculpata Dimofte Magda din care rezultă faptul că le-a achiziționat acestora poșete marca Salvatore Ferragamo sau Cavalli, cu prețuri de catalog cuprinse între 2000 și 3000 euro, spunându-i directoarei Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău că poșeta o primește pentru că ”a fost cuminte”.
se mai arată în rechizitoriul DNA
Conform DNA Bacău, aspectele de mai sus arată faptul că inculpata Dimofte Magda cunoștea despre valoarea de achiziție mult mai mare decât prețurile practicate pe piață pentru produsele livrate de către societățile controlate de către inculpatul Ilie Vlad-Răzvan. Mai mult, directoarea Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău identifica chiar furnizori pentru produsele ce urmau a fi livrate de către societățile administrate de inculpatul Ilie Vlad Răzvan, acceptând ulterior ca aceste produse să fie achiziționate de la acest inculpat cu prețuri mult mai mari.
De asemenea, este confirmată participația penală a inculpatului Diaconu Eusebiu Iancu, acesta achiziționând o poșetă inculpatei Dimofte Magda pentru efectuarea achizițiilor de produse de la societățile controlate de inculpatul Ilie Vlad Răzvan, relația apropiată a acestui inculpat cu Ilie Diana și faptul că a intervenit pe lângă inculpatul Bostan Sorin indicându-i acestuia persoana prin intermediul căreia se vor face achizițiile la Școala „Constantin Platon” Bacău, respectiv inculpatul Ilie Vlad Răzvan.
Materialul probator administrat în cauză conduce la concluzia că reprezentanții unităților publice Căminul pentru Persoane Vârstnice Bacău și Școala „Constantin Platon” Bacău au efectuat achizițiile directe de la persoanele juridice S.C. ORION MOB S.R.L., S.C. RALDIA DISTRIB S.R.L. și S.C. CASA DECOR ONLINE S.R.L. în modalitatea prevăzută la art. 7 alin. 5 din Legea nr. 98/2016 raportat la art. 43 alin. 3 lit. c din H.G. nr. 395 din 2 iunie 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98 din 19.05.2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare până la data de 10.09.2022 și în modalitatea prevăzută la art. 7 alin. 7 lit. d din Legea nr. 98/2016, după această dată.
Astfel, înțelegerea prealabilă frauduloasă dintre conducătorii unităților publice și reprezentantul persoanelor juridice furnizoare, intermediată de către inculpatul Diaconu Eusebiu și sprijinită de angajații celor două instituții, prin care era stabilită înainte de demararea achizițiilor directe persoana juridică de la care va fi efectuată achiziția și prețul de achiziție, reprezintă în fapt o plată directă, pe baza angajamentului legal, fără acceptarea prealabilă a unei oferte, situație permisă de lege doar în cazurile în care valoarea estimată a achiziției ar fi fost mai mică de 4.500 lei până la data de 09.09.2022 și mai mică de 9.000 lei după această dată.
Demersurile unităților beneficiare legate de solicitarea mai multor oferte, de întocmirea caietelor de sarcini, de publicare a achizițiilor în SEAP, în condițiile în care ofertele erau puse la dispoziție de către inculpatul Ilie Vlad-Răzvan, caietele de sarcini erau întocmite de către acest inculpat și puse la dispoziție unității școlare, ori erau întocmite în baza detaliilor tehnice comunicate de către acesta la nivelul compartimentului achiziții din cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău, iar codurile din SEAP alocate ofertelor inserate de către persoanele juridice furnizoare erau transmise angajaților celor două unități pentru realizarea achiziției directe, reprezintă doar măsuri luate pentru a se crea o aparență de legalitate și care nu corespunde situației de fapt creionată de probele administrate în cauză.
se mai precizează în rechizitoriu
În articolul de mâine, veți putea citi stenograme ale convorbirilor dintre inculpați, depuse de DNA Bacău la dosar, care arată cum reacționau aceștia la dezvălurile din Ziarul de Bacău și la intervențiile unor consilieri în ședințele de Consiliu Local în care se discuta despre situația de la Cămin. De asemenea, prezintă și relațiile extrem de apropiate dintre membrii grupării.
„Sportivul perfect” si „cel mai corect fost consilier” pana la urma nube decat un gainar.
Eleganta si rafinament….
Nici justitia care geme de bani necunveniti (ca sa nu zicem spagi speciale) nu mai apreciaza gustul rafinat. Pacat!
Subscriu.
Profesorul de tumbe!!!
pe seama batranilor….
Acest sistem funcționează de ani de zile și în alte instituții de altă culoare
Acest Grup Infractional Organizat din jurul primarului Viziteu isi facea de cap dupa cum vroia fiindca avea acoperirea sefului. Daca cineva crede ca dintr-o data directoarea Caminului de batrani o coteste asa dintr-o data catre firmele lui Diana Ilie înseamnă ca suntem naivi fara sa li se indice acest lucru. Este cazul cel mai clar de influenta de la nivel TOP din administratia Viziteu. Acum asteptam ca justitia sa le dea cu suspendare iar apoi Inalta Curte sa îi scape pe motiv ca „fapta nu există”. Caci avem exemple bune din extraordinara „justitie”
Daca e adevarat.E strigator la cer.🤔