Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Bacău cheltuiește, în medie, de peste 6 ori mai mult cu proprii angajați decât cu copiii și persoanele cu handicap pe care le deservește. Anul trecut, instituția a cheltuit 99,2 milioane de lei cu salariile, adică puțin peste 20 de milioane de euro. DGASPC are 1.975 de angajați, dintre care 1.917 sunt de execuție.
Între timp, DGASPC Bacău cheltuiește doar 15,9 milioane de lei pentru beneficiari. În 2019, conform raportului de activitate al instituției, numărul acestora depășea 24.500 de persoane.
La fiecare leu cheltuit pentru beneficiar, statul dă peste 6 lei pentru angajați
Statul dă lunar, per beneficiar, o sumă fixă, care pornește de la 180 de lei în cazul serviciilor pentru serviciile de protecție specială pentru cuplul „mamă-copil” și poate ajunge la peste 10.000 de lei, cum ar fi cazul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Pietricica Comănești.
Conform răspunsului DGASPC Bacău, cheltuielile cu bunuri și servicii destinate beneficiarilor includ hrana, medicamentele, materialele sanitare, utilitățile, consumabile precum lenjeria sau serviciile de telefonie și internet, pregătirea profesională, etc. Toate acestea însă doar o mică parte din costul decontat de stat, grosul mergând către salariile angajaților DGASPC, iar o altă mică parte către cheltuieli cu reparațiile și achizițiile.
În anul 2019 cheltuielile au fost: 15,9 milioane de lei cu bunuri și servicii, 13,8 milioane de lei cu achizițiile, 2,1 milioane de lei cu reparații și 99,2 milioane de lei cu personalul, se precizează în răspunsul DGASPC Bacău.
De menționat este faptul că salariile DGASPC au crescut cu 15% față de 2018, iar acestea constituie marea parte a bugetului instituției.
Salariile conducerii, printre cele mai mari din județ
Dacă asistenții maternali primesc undeva la 2.000 de lei lunar, salariile din conducerea instituției sunt și de cinci ori mai mari. Directorul general are, potrivit declarației de avere, 10.068 de lei lunar, cu aproximație cât are și primarul municipiului Bacău, fiind cel mai bine plătit director din județ.
Directorii adjuncți (trei la număr) au 8.500 – 9.000 de lei lunar, iar șefii de centre, în funcție de încadrare au între 4.000 și 6.000 de lei.
Silviu M a zis
Va mulțumesc ca v-ați sesizat și ați făcut aceasta analiza. Este exact ce spuneam într-un comentariu: foarte mulți bani pentru funcționare, f putini pentru beneficiarul direct.
Constantin a zis
Exact cum mă așteptam și cum multi au spus! Păstrați mare majoritate din bugetul alocat de la București în buzunarele voastre iar restu, plângeri! Rușine să vă fie!
Tatiana a zis
Repet felicirări că aduceți la cunoștință ceea ce se întâmplă în instituțiile publice dar din păcate nu mai scrieți apoi cu ceea ce se întâmplă și ce măsuri se iau. Nu are doamna Țâțaru cel mai mare salar de director din județ sunt alți directori cu salarii mai marii. Tot sesizaâi se fac controale si măsuri nimic ei stau bine mersi cu aceste salarii îsi văd de treaba lor și sfidează pur și simplu.
Florin a zis
Si interesant este faptul ca cele mai multe cazuri de focare Covid sunt exact in centrele DGASPC Bacău pastorite de Brasoveanu si apoi aceasta asa zis doamna Țâțaru. Acolo e jaf la drumul mare. 6 lei pe salarii si1 leu pentru beneficiar e ceva de noaptea mintii. Sa ne aducem aminte ca la DGASPC Tereorman era fosta sotie aluiDragnea si el este la puscarie din cauza a ce se petrecea la DGASPC Teleorman care platea fictiv salarii unor politruce care lucrau la Partid. Oare nu este si la Bacau lafel?
Egypt a zis
Bravoooo
Valentin a zis
Tare!! Incredibil!!
everest a zis
Buna
Este inca o dovada in plus, daca mai trebuia, a modului cum functioneaza statul bugetar creat de PSD.
Brics a zis
Doamnee, nu mai scapă orașul ăsta de nulități ca Țâțaru, Brașoveanu!!! Blestem pe capul nostru să tot conducă instituțiile, niște hârciogi avari.
Jurnalistii a zis
Asistenta socială se face cu oameni care primesc salarii sau cu aparatura care se achiziționează? Au roboti de șters la fund?
Emil a zis
Majoritatea angajatilor DGASPC sunt asistenti maternali sau insotitori ai persoanelor cu handicap. Acolo se duc banii, nu la persoanlul TESA.
Tatiana a zis
Angajații care duc greul au salarii destul de mici cei de la TESA au salarii foarte mari de ce nu e invers ?
atn a zis
Dar parca directoarea isi depusese demisia dupa condamnarea in prima instanta, pentru fals si uz de fals in inscrisuri oficiale. Sau a fost doar o miscare pentru imagine(!)… Adica n-a fost decat praf in ochii celor care au sesizat incompatibilitatea unei persoane condamnata pentru fapte penale cu ocuparea unei functii publice.
Ioana a zis
Pe site-ul instituției sunt puse public toate declarațiile de avere ale angajaților pe ani. Șefii de servicii au niște salarii nesimțite, pe lângă un program de lucru super relaxant. Rușine! Să vedem ce partid va avea curajul să ia măsuri cu această instituție.
TUCU a zis
Trai neica, pe banii nostri. TRAIASCA LUPTA PETRU PACE ! Oameni de nimic. Bun articol.
Titaru a zis
De angajații fictiv (dupa modelul de la Teleorman) nu se vorbește, despre dosarele penale ale doamnei Director care saraca a stat ani de zile într-o locuinta sociala din fondul de stat (exista dosar penal pt fals și uz de fals în forma continuata) etc PS salariile se dau pe criterii politice șefii și pupincuriștii cu salarii mari, iar cei care prestează munca de jos au salarii normale cu mult sub cei de la birouri, deși uneori sunt pe același post
Marian a zis
De fapt, problema e, ca noi, ceilalti, avem salariile mici!
florin a zis
Locul directoarei va fi ocupat de Brasoveanu…