Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au făcut marți 119 percheziții în Vrancea, Bacău și alte 17 județe, într-un dosar care urmărește destructurarea a patru grupuri infracționale, potrivit unui comunicat de presă.
Membrii celor patru gupări sunt suspectați că furau utilaje agricole și de construcții din Italia, Marea Britanie, Belgia sau Austria, pe care le transportau în ţară cu ajutorul unor platforme rutiere. După ce aduceau utilajele în România, suspecții le distrugeau dispozitivele GPS de localizare, apoi le vindeau online cu 30%-50% din preţul real.
Comunicatul integral al DIICOT:
La data de 27.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Vrancea și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea au efectuat un număr de 119 percheziții domiciliare, pe raza județului Vrancea și a altor 18 județe, într-o cauză vizând destructurarea a patru grupuri infracționale organizate, specializate în săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, luare de mită, dare de mită şi punere în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.
În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2019, pe raza comunelor Suraia, Goleşti și Năneşti, din județul Vrancea, s-au constituit mai multe grupări infracţionale ce aveau ca obiect procurarea în mod fraudulos (prin furt) de utilaje agricole sau de construcţii din Italia, Marea Britanie, Belgia sau Austria, pe care le transportau în ţară cu ajutorul unor platforme rutiere.
În principiu, în localitățile de domiciliu, dar și pe raza altor unităţi administritive, membrii grupărilor le depozitau la colaboratori sau chiar în spaţii deţinute de firme înregistrate legal, pe perioada cât utilajele erau „cosmetizate” în sensul mascării zonelor din care au fost sustrase/rupte/distruse dispozitivele GPS de localizare sau pentru a le face să corespundă vizual cu utilaje cu privire la care au obţinut documentele reale.
De asemenea, până la vânzarea directă sau prin platformele online, membrii grupării apelau la alţi colaboratori care, fie întocmeau în fals documentele aferente tipului de utilaj ce urmează a fi vândut, fie interveneau asupra soft-ului utilajului pentru a face bypass la unele comenzi condiţionate de existenţa dispozitivului GPS, fie interveneau pentru reducerea numărului de kilometri înregistraţi de computerul de bord, ori pentru modificarea datei de producţie.
Când toate aceste proceduri erau finalizate, utilajele erau fie livrate unor clienţi preexistenţi, fie erau postate pe platformele online de vânzare.
Preţurile cu care aceste utilaje erau vândute variau în marja de 30%-50% din preţul real, ajungând chiar şi în aceste condiţii la preţuri de câteva zeci de mii de euro.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 57 de persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Galați și Bacău, al lucrătorilor de poliție din cadrul inspectoratelor județene de poliție din 19 județe si al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea și Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
zed a zis
Sunt curios cu treceau vama