– primarul Romeo Stavarache a anuntat ca in urma negocierilor cu E.On Gaz, bacauanii buni platnici nu vor mai suferi din cauza lipsei apei calde – el a mai anuntat trecerea la incheierea conventiilor individuale de plata cu fiecare client CET, pentru ca oamenii sa stie exact ce au consumat si cit au de platit – in paralel vor continua investitiile la CET cu fonduri europene
De astazi, bacauanii vor avea din nou apa calda la robinete. Primarul Romeo Stavarache a organizat ieri o conferinta de presa in care a anuntat vestea cea buna. „Am avut pina acum doua runde de discutii cu cei de la E.On Gaz, iar saptamina viitoare vom negocia contractul final. I-am rugat ca pina la finalizare sa furnizeze gaz la CET, ceea ce inseamna ca din 17 iulie vom da drumul la apa calda. Nu este corect ca locuitorii municipiului Bacau, care isi platesc toate datoriile, sa sufere din cauza unor oameni care isi bat joc de vecinii lor”, a declarat primarul Bacaului. El a mai anuntat ca negocierile cu furnizorul de gaz se axeaza pe cautarea pirghiei legale sa se stinga penalitatile de 93 miliarde de lei vechi si sa ramina de platit, esalonat, pina la sfirsitul anului, datoria de 107 miliarde de lei vechi. Datoria istorica a CET este inca din 2003, cind guvernul pesedist de atunci a trecut CET de la Termoelectrica la Primarie, cu tot cu datoria de peste 400 miliarde de lei, datorie ce a apasat pe umerii bugetului local. De atunci s-a reusit ca datoria sa scada la putin peste 100 miliarde de lei vechi si totodata sa se deruleze investitii majore.
Bacauanii vor incheia conventii individuale
Pentru a se rezolva situatia de la CET s-au luat in calcul mai multe masuri. In primul rind, municipalitatea bacauana a facut o analiza exacta pe asociatii. „Am facut o analiza imediat ce E.On a sistat gazul, pe clientii furnizorului de agent termic din municipiul Bacau. Am ajuns la concluzia ca 15 – 20% din asociatii aduna o datorie de 24 milioane de lei noi, o situatie foarte grava. De aceea, 85% din cetatenii racordati la sistemul centralizat sufera desi isi platesc facturile catre furnizori. Sint 19 asociatii care au o datorie de 11,1 milioane de lei noi, pe care le vom face publice. Vom face publice inclusiv persoanele politice sau firme mari care nu isi achita datoriile, desi au bani. Ca masuri, in primul rind ne-am intilnit cu aceste asociatii. La fel si conducerea CET-ului. In termen de zece zile vom clarifica pentru fiecare asociatie in parte datoriile, astfel incit vom sti exact cit datoreaza fiecare cetatean in parte. In al doilea rind, vom trece la incheierea de conventii individuale”, a mai spus edilul Bacaului. El a mai explicat si care sint cauzele pentru care banii incasati de la oameni nu au ajuns la CET: delapidarile facute de unii sefi de asociatii, unii dintre ei fugiti in strainatate si faptul ca din banii incasati s-au platit salarii si alte utilitati, dupa placul sefilor de asociatii, in loc ca platile sa se faca procentual cu incasarile. De aceea, din aceasta vara se vor incheia facturi individuale pentru fiecare client CET, omul stiind exact ce are de platit.
Investitiile la CET vor elimina pierderile
In paralel cu aceste masuri, investitiile incepute la CET vor continua, astfel incit populatia sa nu mai plateasca pierderile. S-a incercat intr-o prima etapa reducerea pierderilor pe retelele de distributie si in punctele termice. De aceea s-au modernizat si automatizat toate PT-urile pina in 2007, pierderile reducindu-se cu 20%. S-a facut noua centrala termica prin care se incaseaza anual trei milioane de euro, bani utilizati pentru investitii. „Am reusit sa introducem Bacaul in acel program national de modernizare si reabilitare a instalatiilor termice, alaturi de Iasi si Timisoara. Bacaul este singurul oras din tara care a fost ales pentru schimbarea din temelii a celor doua centrale termice si realizarea altora, noi”, a precizat Romeo Stavarache. Investitia cu fonduri europene, de 100 milioane de euro, din care cofinantarea locala este de de 2,5 milioane de euro, are trei obiective majore: inlocuirea retelelor termice secundare, o noua centrala termica si inchiderea depozitului de zgura. Deja a avut loc prima faza, licitatia, aflata in proces de evaluare a ofertelor, pentru modernizarea retelelor termice la cinci puncte termice.
ion a zis
Prea multa lauda la adresa administratiei locale.Face-ti o analiza la preturile practicate de CET Bacau si alte CET uri din tara.Faceti publice si preturile practicate de CET Bacau acum si preturile de acum 4-5 ani(apa calda si caduara)inainte de modernizare.(Cred ca salariile si indemnizatiile celor din conducere si AGA sunt secrete asa ca nu mai spun nimic).
M.C.63 a zis
Dar chiar nu poate omul „divorta”de aceasta nevasta paguboasa numita CET?Cu ce imi garanteaza CET-ul ca pretul agentului termic nu-mi v-a goli buzunarele ,mai ales in timpul iernii?E a treia teapa dupa apometre si repartitoare si daca noi nu vom semna aceste contracte individuale(TEPEEEEE),CET-ul isi rezerva dreptul de a ma comanda pe proprietatea mea?Lasati-ne in durerea noastra,ca nu ma mai poate convinge nimeni ,ca-l doare undeva de cei mai necajiti ,care nu au reusit pana acum sa-si puna centrala proprie.